Mainos

Kiinan ihmisoikeudet tapetille Pekingin myötä

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty International on muistuttanut, että Kiinan on kehitettävä ihmisoikeuspolitiikkaansa nyt, kun Peking sai vuoden 2008 kesäolympialaiset järjestettäväkseen.

-Kiinan hallituksen pitää osoittaa, että se on kisojen arvoinen, Amnestyn tiedotteessa sanottiin. Järjestön mukaan ihmisten maailmanlaajuisten perusoikeuksien ja eettisten periaatteiden on näyttävä myös Kiinassa. Amnestyn mukaan Kiinan viranomaiset ovat teloittaneet viimeisen kolmen kuukauden aikana enemmän ihmisiä kuin muu maailma kolmen viimeksi kuluneen vuoden aikana. Järjestön laskujen mukaan noin 1700 ihmistä on päässyt hengestään Kiinassa, kun heitä on epäilty rikollisesta toiminnasta.

-On aika ironista, että moni kuolemaan tuomittu koki viimeiset elonhetkensä urheiluareenoilla. Kiinassa kuuluu tapoihin, että ennen teloitusta vangit viedään julkisesti häväistäviksi, Amnesty International totesi. Järjestö listasi muitakin Kiinan viranomaisten kyseenalaisia toimia. Sen mukaan toisinajattelijoita on pidetty turvasäilössä tai kidutettu, uskonnolliset tai etniset vähemmistöryhmät kokevat jatkuvaa sortoa ja ammattiyhdistysliikkeen aktiivit ja lahjontaa vastaan taistelevat maatyöläiset ovat olleet väkivallan ja syrjinnän kohteina.

Tiibetin maanpaossa elävä hallinto tyrmäsi Pekingin valinnan olympiaisännäksi. Tiibetiläisten mukaan KOK:n päätös vahvistaa kiinalaisten vähemmistöihin kohdistuvaa sortoa. -Olemme syvästi pahoillamme siitä, että Peking sai vuoden 2008 kisat. Päätös on kuin hyväksyntä Kiinan ihmisoikeuspolitiikalle, Intiassa toimivan hallinnon tiedottaja totesi. -Pekingiä äänestäneiden KOK:n jäsenten harteilla on nyt vastuu niistä kärsimyksistä, joita Kiinan kansa saa kokea. Totalitaarinen yhden puolueen valtio on saanut hyväksynnän sortopolitiikalleen.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.