Kiinan hallinto vaikeni uusista väkivaltaisuuksista

Kiinan hallinto on vaitonainen Xinjiangin alueella perjantaina uudelleen puhjenneista väkivaltaisuuksista.

Toimittajien liikkumista levottomalla seudulla rajoitettiin, ja viestintäyhteydet toimivat heikosti.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan samalla läntisellä alueella kuoli väkivaltaisesti 35 ihmistä vain kaksi päivää aiemmin.

Keskiviikon tapahtumat saivat Xinhuan mukaan alkunsa, kun aseistautuneet ihmiset hyökkäsivät poliisiasemille Lukqunin kylässä ja polttivat poliisiautoja.

– Tämä on väkivaltainen ja yllättävä terroristi-isku, siitä ei ole epäilystäkään, sanoi ulkoministeriön edustaja Hua Chunying keskiviikon tapahtumista.

Valtion televisioyhtiö CCTV:n mukaan hallinto tiedotti perjantain väkivaltaisuuksista vain ajan ja paikan: iltapäivällä paikallista aikaa Hotanin kaupungissa.

Paikallisviranomaiset painottivat perjantaina uutistoimisto AFP:n toimittajille, että alue on toimittajilta suljettu. Tarkastuspisteellä poliisi oli päivää aiemmin vedonnut turvallisuusseikkoihin ja keskeneräisiin tutkimuksiin.

Paikallishallinnon, poliisiasemien ja tiedottajien puhelimiin ei saatu yhteyttä. AFP:n haastatteleman alueen asukkaan mukaan viestit tai puhelut hänen Lukqunissa asuvalle ystävälleen eivät menneet läpi.

Syyttävä sormi ulkomaita kohti

Keskiviikon kuolonuhreista 16 oli uiguurimuslimeja. Heitä on Xinjiangin väestöstä 45 prosenttia, kun taas valtaväestöön kuuluvia han-kiinalaisia on 39 prosenttia.

Vuonna 2009 uiguurien ja han-kiinalaisten välisissä yhteenotoissa kuoli lähes 200 ihmistä. Kiina rajoitti tapahtumien jälkeen seudulla kulkemista kuukausien ajaksi.

Paitsi viranomaiset, myös valtio-omisteinen Global Times osoittivat nyt syyttävää sormea ulkomaisiin terroristeihin. Sanomalehden pääkirjoituksessa kirjoitettiin, että monet ulkovallat haluaisivat nähdä sekasortoa Xinjiangissa.

Maanpaossa olevien uiguurien vetämän maailmankongressin mukaan valtion versiota tapahtumista on syytä epäillä. Uiguurivähemmistö on syyttänyt hallintoa muun muassa epätasa-arvoisesta asemastaan ja uskonnollisesta sorrosta.

(MTV3 - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat