Kiinan energiatilanne yhä vaikeampi

Kiina pyrkii maailman suurimmaksi taloudeksi vuosisadan puolivälissä, mutta energiayhtälö näyttää mahdottomalta. Kiinan energiatarve muokkaa myös yhä enemmän sen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Kiinan valtava talouskasvu on lähes kokonaan riippuvaista tuontienergiasta. Maalla alkaa olla kasvava huoli siitä, miten energiaa saadaan lisää ja mieluiten nykyistä halvemmalla. Yhtälö alkaa kuitenkin olla mahdoton.

Kiina tähyää nyt entistä enemmän rajojensa taakse. Se osti mm. viime kuussa Petro Kazakhstan -öljy-yhtiön. Kiinan raaka-aineen ja energian tarve muokkaa myös yhä enemmän sen ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa.

Jos Kiinan talouskasvu jatkuu nykyisellään,tulee Kiinasta hyvää vauhtia maailman suurin energia-ahmatti. Kiina on jo ohittanut Japanin toiseksi suurimpana öljyntuojamaana Yhdysvaltain jälkeen.

On laskettu, että tätä vauhtia Kiina joutuu vuoteen 2020 mennessä yli kaksinkertaistamaan öljyntuontinsa.

Pääministeri Wen Jiabao totesi Kiinan 10. kansankongressin istunnossa, ettei energiapulaa voi ratkaista tuontia lisäämällä. Keinoja jäi siis vain kolme: säästää energiaa, kehittää vaihtoehtoisia engergiamuotoja tai tehdä kuten viime aikona, eli ostaa muualta kokonaisia öljy-yhtiöitä , kuten Petro Kazakshtan -kauppa osoitti viime kuussa.

Säästöistä on puhuttu ennekin, mutta mitään konkreettista ei ole tapahtunut, vaikka suurimmat saastuttajat ja kuluttajat ovatkin valtionyhtiöitä.

Uudistuvien energialähteiden kehittely ottaa vasta ensiaskeleitaan. Maassa ei ole tällä hetkellä siihen riittävää teknoloista tietotaitoa.

Kiina pyrkii maailman suurimmaksi taloudeksi vuosisadan puolivälissä, mutta energiayhtälö näyttää päivä päivältä mahdottomammalta.

(MTV3)

(Huomenta Suomen uutiset 08.09.2005)

Lue myös:

    Uusimmat