Mainos

Kiinan Dongting-järven tulva laskee

Kiinan Dongting-järven tulva on laskussa. Tulva on nyt matkalla kohti Wuhania, jonne on julistettu hätätila.

Vedenpinta laski tänään hitaasti Kiinan Dongtingjärvessä sen jälkeen, kun tulvahuippu oli yöllä ohitettu. Tulvahuippu ei aiheuttanut merkittäviä murtumia järveä ympäröiviin suojavalleihin.

Dongtingin pinta nousi yöllä korkeimmillaan lähes 35 metriin. Tänään vesi on laskenut sentin verran tunnissa.
Viranomaiset ovat kuitenkin varoittaneet, ettei vaara ole vielä ohi.

Jangtsejoen tulvahuippu on nyt matkalla kohti seitsemän miljoonan asukkaan Wuhanin kaupunkia, jonne on julistettu hätätila.

Alueelle lähipäiviksi ennustettujen uusien sateiden pelätään voivan merkitä katastrofia.

Suuret siviilien ja sotilaiden joukot kävivät tänään läpi Dongtingjärven ja siihen virtaavien jokien suojavalleja vuotojen varalta. Yhdellä alueella 1 500 siviiliä ja 400 sotilasta tukki yhdeksää vuotokohtaa hiekkasäkeillä ja soralla, mutta tilanne näytti olevan hallinnassa.

Dongtingin tämänvuotiset tulvahuiput jäivät 90 sentin päähän vuoden 1998 ennätystulvista, jotka tappoivat koko Kiinassa 4 000 ihmistä.

Tuhotulvien jälkeen jokien ja järvien suojavalleja on vahvistettu, mistä viranomaisten mukaan on ratkaiseva hyöty nyt meneillään olevien tulvien torjunnassa.

Noin 700 000 ihmistä on siirretty pois Dongtingin ympäristöstä uhkaavien tulvien vuoksi. Alueella asuu kymmenisen miljoonaa ihmistä.

Wuhaniin julistettiin hätätila

Wuhanissa odotetaan tulvia aikaisin huomenna, mutta viranomaiset olivat sateita ennustavista säätiedotuksista huolimatta rauhallisia.

Meteorologien mukaan tänään ja huomenna Jangtsejoen yläjuoksulla, Dongtingin seudulla ja Wuhanissa satanee rankasti. -Tulvat tulevat olemaan mitättömiä vuoden 1998 tulviin verrattuna, eräs viranomainen sanoi.

Viranomaisten mukaan lisäsateet tarkoittavat vain sitä, että vedenpinta laskee hieman oletettua hitaammin. Myös kaupungissa olleen Punaisen Ristin edustajan mukaan tilanne ei ole dramaattinen vaan vakaa.

Tulvien seuraava kohde Wuhanin jälkeen on Poyangjärvi, joka on vain hieman Dongtingia pienempi. Järven pinta oli jo tänään yli metrin tulvavaroitusrajaa korkeammalla.

(MTV3-STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.