Mainos

Kiinan avaruusalus laskeutui onnistuneesti

Kaksi kiinalaista avaruuslentäjää eli taikonauttia laskeutui sisä-Mongoliaan myöhään eilen illalla Suomen aikaa.

Kiinalainen kahden taikonautin miehittämä avaruusalus on laskeutunut onnistuneesti Maahan.

Shenzhou V -alus saapui Maan ilmakehään vähän ennen puolta yötä ja laskeutui sen jälkeen onnistuneesti Sisä-Mognoliaan. Alus laskeutui vain reilun kilometrin päähän suunnitellusta paikasta. Asiasta kertoi uutistoimisto Xinhua.

Shenzhou V lähti matkalleen viisi päivää sitten. Kyseessä oli Kiinan toinen miehitetty avaruuslento, ja tällä kertaa mukana oli kaksi lentäjää eli kiinalaisittain taikonauttia. Heti laskeutumisen jälkeen tehdyssä lääkärintarkastuksessa molempien todettiin olevan hyvissä voimissa. Totuteltuaan ensin hetken aikaa maan painovoimaan lentäjät astuivat aluksesta televisiokameroiden eteen.

Shenzhou VI -alus laukaistiin matkaan keskiviikkona Jiuquanin avaruuskeskuksesta Gobin autiomaan laitamilta. Fei Junlong, 40, ja Nie Haisheng, 41, ehtivät kiertää maapallon ympäri 76 kertaa.

Kiina teki ensimmäisen miehitetyn avaruuslentonsa kaksi vuotta sitten. Sen myötä siitä tuli Yhdysvaltojen ja entisen Neuvostoliiton jälkeen kolmas maa, joka on lähettänyt miehitetyn aluksen avaruuteen. Avaruuslennot ovat osa Kiinan kunnianhimoista avaruusohjelmaa, joka tähtää miehitettyyn kuulentoon, Mars-lentoon ja oman miehitetyn avaruusaseman perustamiseen Maan kiertoradalle.

Kiinalaismedia on jo julistanut, että onnistuneesti päättynyt operaatio oli menestys, joka osoittaa Kiinan kehittyneen teknologiseksi supervallaksi. Kiinan hallitus toivoo avaruusohjelman kohottavan kansallistunnetta ja lisäävän kiinnostusta tiedettä ja teknologiaa kohtaan maatalousvaltaisessa maassa.

- Operaatiolla on ollut suuri merkitys Kiinan kansainvälisen statuksen, taloudellisen ja teknologisen voiman, puolustuksen ja kansallisen yhtenäisyyden kannalta, Kiinan kansankongressin edustaja Wu Bangguo ylisti.

Kiinan avaruusohjelman edustaja kertoi onnistuneen lennon päätyttyä, että Kiina suunnittelee jo uutta miehitettyä avaruuslentoa vuodeksi 2007.

(MTV3-Reuters-AFP)

(Huomenta Suomen uutiset 17.10.2005)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.