Kiinan arvostelijat voittivat Hongkongin ääntenlaskennassa

Valituksi tuli myös Hongkongin johtava demokraatti Martin Lee, jota Kiina pitää kumouksellisena.

Kiinaa arvostelevat, demokratiaa kannattavat puolueet saivat voiton Hongkongin parlamenttivaaleissa tänään. Kiinan asettama äänestysjärjestelmä takaa kuitenkin kiinalaismielisille enemmistön parlamentissa. Demokratiaa kannattavat puolueet saivat 60 prosenttia äänistä, mutta puolueet saavat vain 20 paikkaa 60-jäseniseen lainsäädäntöelimeen. Erilaiset yritys- ja ammattiryhmät sekä 800-jäseninen vaalikomitea valitsevat muut 40 kansanedustajaa.

Useimmat näistä paikoista menivät Kiinan-mielisille ehdokkaille, mutta demokraattinen puolue sai niistäkin viisi. Kaikki demokratiaryhmittymän kärkinimet tulivat uudelleen valituiksi parlamenttiin. He joutuivat lähtemään parlamentista viime heinäkuun alussa, kun Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle. Valituksi tuli myös Hongkongin johtava demokraatti Martin Lee, jota Kiina pitää kumouksellisena.

Äänestysprosentti vaaleissa oli 53,3 ja selvästi odotettua korkeampi. Viimeisissä brittihallinnon aikana pidetyissä vaaleissa 1995 äänestysprosentti oli 36. Leen johtama Demokraattinen puolue keräsi 43 prosenttia äänistä ja sai yhdeksän jaossa olleista 20 paikasta. Lee vaati heti vaalien jälkeen, että seuraavissa parlamenttivaaleissa vuonna 2000 kaikki 60 parlamenttipaikkaa jaetaan yleisten vaalien perusteella.

Vaalit olivat Hongkongin ensimmäiset sen jälkeen kun Hongkong siirtyi Britannialta Kiinalle. Vaalit eivät vaikuta hallintojohtaja Tung Chee Hwan hallitukseen, joka jatkaa vuoteen 2002 saakka. Ulkomaiset tarkkailijat eivät havainneet vaalivilppiä, mutta arvostelivat vaalilakeja sen vuoksi, että Hongkongin 2,8 miljoonaa äänioikeutettua saivat valita suoraan vain 20 kansanedustajaa. Pääministeri Tung piti vaaliosanottoa vakuuttavana osoituksena siitä, että Kiinan takaama Hongkongin itsehallinto ja Yksi maa, kaksi järjestelmää -periaate toimivat.

Kiinan viranomaiset ilmoittivat olevansa tyytyväisiä korkeasta äänestysprosentista. Viranomaiset eivät lausunnoissaan puuttuneet demokratiaa vaativien puolueiden hyvään menestykseen. Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua ei maininnut valittujen ehdokkaiden puoluetaustaa, vaan ilmoitti vain heidän ammattinsa ja sukupuolensa.

(STT)


Lue myös:

    Uusimmat