Mainos

Kiinan armeijan johto vakuutti uskollisuuttaan Jiangille

Kiinan armeija antoi tänään tukensa presidentti Jiang Zeminille ja koko Kiinan johdolle samaan aikaan, kun hallitus ilmoitti kasvattavansa maan puolustusbudjettia tälle vuodelle yli 12 prosenttia viimevuotisesta.

Vaikutusvaltaisen sotilaallisen keskuskomitean varapuheenjohtajat vakuuttivat kansankongressin istunnossa uskollisuuttaan Jiangille.
-Kansan vapautusarmeija noudattaa horjumatta ohjeita, joita kommunistisen puolueen keskuskomitea Jiang Zeminin johdolla antaa, sanoi kenraali Zhang Zhen kansankongressin istunnossa.
Myös toinen varapuheenjohtaja Liu Huaqing tähdensi Jiangin asemaa maan edesmenneen johtajan Deng Xiaopingin seuraajana.

Kahden huippukenraalin uskollisuuden vakuutukset hillitsevät viime aikojen epäilyjä, joiden mukaan armeijan vanhoillinen siipi ei hyväksyisi Jiangia Dengin seuraajaksi. Deng kuoli 19. helmikuuta, mutta tuolloin Zhang ja Liu pidättäytyivät ilmaisemasta Jiangille tukeaan, vaikka kaksi muuta sotilaallisen keskuskomitean varapuheenjohtajaa niin tekikin. Sen lisäksi, että Jiang on presidentti ja puoluejohtaja, hän on myös sotilaallisen keskuskomitean puheenjohtaja.

Samaan aikaan, kun armeija vakuutti uskollisuuttaan, valtiovarainministeri Liu Zhongli ilmoitti, että maan puolustusbudjettia lisätään tälle vuodelle 12,7 prosenttia edellisvuodesta. Kaikkiaan kansankongressille esitetyn budjetin mukaan puolustusmenot ovat tänä vuonna 80,5 miljardia yuania eli 48,5 miljardia markkaa.

Ulkomaisten sotilasasiantuntijoiden mukaan Kiina käyttää todellisuudessa puolustusmenoihin neljä kertaa enemmän kuin mitä viralliset tilastot kertovat.

Budjetin alijäämä kasvaa

Liun mukaan tämän vuoden budjetin alijäämä kasvaa viime vuodesta neljä prosenttia ja on 57 miljardia yuania eli 34 miljardia markkaa. Kiinassa parhaillaan toteutettavan viisivuotissuunnitelman mukaan alijäämä oli määrä nollata vuoteen 2000 mennessä. Liun mukaan tavoitteeseen pääseminen on yhä vaikeampaa, sillä maassa rehottavat veronkierto, julkinen tuhlaus ja kaikenlainen talouskaaos.

Vaikeimpina ongelmina Liu näkee velkaiset valtion yritykset ja korkean työttömyyden. Julkinen velka kasvaa budjetin mukaan tänä vuonna yli 27 prosenttia viime vuodesta eli runsaaseen 248 miljardiin yuaniin. Viime vuonna se oli vajaat 197 miljardia yuania.
(STT-AFP-Reuter)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.