Kiinalta ukaasi Ukrainalle: Vaatii poistamaan yrityksensä mustalta listalta

Kiina kehottaa Ukrainaa poistamaan kiinalaisyritykset Ukrainan laatimalta "sodan kansainvälisten tukijoiden" listalta, uutisoi Reuters.

Kyseisessä luettelossa on Reutersin mukaan yrityksiä, joiden Ukraina katsoo auttavan Venäjää sen hyökkäyssodassa jollakin tavalla.

Mustalla listalla on kaikkiaan 48 maata. 14 niistä on kiinalaisia, 8 yhdysvaltalaisia, 4 ranskalaisia ja 4 saksalaisia.

Kiinalaisyrityksistä listalla ovat muun muassa energiajätit China National Petroleum Corporation (CNPC) ja China Petrochemical Corporation (Sinopec Group).

Kiina vaatii Ukrainaa poistamaan kiinalaisyritykset listalta heti.

Kiinalla läheiset suhteet Venäjään ja kauppakumppanuus Ukrainan kanssa

Kiinalla ovat läheiset suhteet Venäjään, ja se on pidättäytynyt arvostelemasta Venäjän hyökkäystä Ukrainaan.

Se on toisaalta sanonut, että kaikkien maiden suvereniteettia ja alueellista koskemattomuutta on kunnioitettava. Se on myös tarjoutunut auttamaan sodan sovittelussa.

Reutersin lähteen mukaan Kiina ei ollut asettanut mustasta listasta mitään ehtoja Ukrainalle, vaan ainoastaan ilmaissut näkemyksensä siitä.

Toisen lähteen mukaan Kiina voisi yhdistää asian Kiinan Ukrainan viljan ostoihin.

Ennen Venäjän täysimittaista hyökkäystä 24. helmikuuta 2022 Kiina oli Ukrainan suurin kauppakumppani. Se on edelleen Ukrainan viljan, auringonkukkaöljyn ja rautamalmin tärkeä kuluttaja.

Mustalla listalla otetaan kantaa kiinalaisten ja venäläisten yritysten laajamittaiseen yhteistyöhön muun muassa öljy- ja kaasualalla, joka on Venäjän tärkein tulonlähde.

 

Lue myös:

    Uusimmat