Kiinalaisvanhemmilla huoli suvun jatkumisesta

On sunnuntai-iltapäivä ja Shanghain keskustassa sijaitsevassa Kansan puistossa on valtava tungos. Puiden alla pyörii puolentuhatta naista ja miestä ympäriinsä pälyillen. Puheen sorinasta erottuu kysymyksiä ja vastauksia. Valokuvia ja ansioluetteloita vaihdellaan. Meneillään on parinetsintäsessio.

Shanghailaiset vanhemmat etsivät sitä oikeaa - lapsilleen. Ilmiö selittyy osittain modernin kaupunkilaiselämän mukanaan tuomilla muutoksilla.

- Elämänrytmi on tätä nykyä hyvin hektinen. Nuoret paiskivat töitä monikansallisissa yrityksissä, luovat uraa ja tekevät ylitöitä. Heillä ei ole aikaa etsiä itselleen kumppania tai mennä treffeille, selittää herra Huang.

Niinpä vanhemmat etsivät lastensa puolesta. Ja monta kertaa myös salassa lapsiltaan.

- Tyttäreni ei itse asiassa tiedä, että tulen aina silloin tällöin tänne, tunnustaa rouva Yen.

Yenin 28-vuotiaalla tyttärellä on ollut aiemmin yksi poikaystävä. Mutta poika oli koukussa internet-peleihin ja rouvan mielestä vastuuntunnoton. Nyt haussa on kunnon mies.

Jälkikasvun hankkiminen on kunnioitusta vanhempia kohtaan

Vaikka elämänmeno Kiinan suurkaupungeissa on muuttunut yhä modernimmaksi, on kuitenkin asioita jotka eivät muutu: naimisiin pitää mennä ja se yksi lapsi pitää hankkia. Näin ainakin vanhempien mielestä.

- Perinteisen kiinalaisen ajattelun mukaan on kolme tekoa, jolla lapsi osoittaa epäkunnioitustaan vanhempiaan kohtaan. Vakavin niistä on olla hankkimatta jälkikasvua, lohkaisee eräs äiti.

Kyse on paitsi suvun jatkuvuudesta, myös siitä, että perhe on kiinalaisen yhteiskunnan tärkein ydin.

- Me olemme täällä, koska haluamme saada lapsenlapsen niin pian kuin mahdollista, tunnustaa yksi viisikymppinen pariskunta suoraan.

Shanghaissa syntyvyys on ollut laskussa jo yli vuosikymmenen. Osasyyllinen siihen on kaupunki itse, joka aikoinaan myönsi tukiaisia perheille, jotka päättivät olla hankkimatta lapsia. Tästä syntyi Kiinalle uusi ilmiö: pariskunnat, joilla on tuplatulot, mutta ei lapsia. Ja ne jotka naimisiin menevät, tekevät sen yhä vanhempana.

- Tästä on tullut sosiaalinen ongelma. Lapsilla ei ole paineita mennä naimisiin, niinpä paine lasten naimisiin menosta on siirtynyt vanhemmille, huokailee rouva Zhu.

Kiinassa tyttöjen odotetaan menevän naimisiin viimeistään kolmikymppisinä, poikien kriisiraja kulkee 35 ikävuodessa.

- Tyttäreni on jo 28-vuotias. Annan hänelle enää vuoden aikaa, tuumaa Zhu.

Haussa täydellinen partneri

Sopivan puolison löytämistä vaikeuttaa myös se, että modernit kiinalaisnaiset ovat yhä korkeammin koulutettuja ja saavat yhä parempaa palkkaa. Monelle kiinalaismiehelle tämä on vaikea asia nieltäväksi.

Shanghailaisessa puistossa ei nolostella laatuvaatimusten perään. Täydellistä partneria etsitään hyvin suorasukaisesti kuukausitulojen ollessa ydinkysymys.

Leveiden rappusten yläpäässä on jono paperikasseja, joiden kylkeen teipattu paperi. Siihen on listattu, kuka etsii ja minkälaista puolisoa.

"Etsitään poikaa, joka on yli 180 senttiä pitkä, yliopiston käynyt, omaa vakaan työpaikan, ansaitsee yli 5000 yuania (460 euroa) kuussa, omistaa asunnon mutta ei asuntolainaa ja on hyväkäytöksinen".

Laatuvaatimukset ovat rouva Wun käsialaa. Hänen mukaansa hyväkäytöksinen merkitsee mm. sitä, ettei poika tupakoi, harrasta uhkapeliä tai kiroile. Mutta yksi vaatimus on ylitse muiden:

- Sen pitää olla vuohi-poika. Tyttäreni on kiinalaiselta horoskoopiltaan sika. Kiinalaisen ajattelun mukaan sika ja vuohi muodostavat täydellisen parin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat