Mainos

Kiinalaistehtaiden työolot parantuneet - palkka ei edelleenkään riitä elämiseen

Muun muassa Xbox-pelikonsoleita, iPhone-älypuhelimia, mp3-soittimia ja niiden osia valmistavien kiinalaistehtaiden työolot ja palkat ovat kohentuneet hieman parin vuoden takaisesta tilanteesta, kertoo Finnwatchin tuore tutkimus.

- Palkat ovat nousseet keskimäärin 20-40 prosenttia, ylityötunnit ovat laskeneet aavistuksen ja hepatiitti B-testien tekeminen työnhakijoille on lopetettu. Lisäksi työkuri on ainakin kahdessa tehtaassa hieman lieventynyt, kuvailee tutkija Päivi Pöyhönen Finnwatchilta.

- Lisäksi työntekijöiden asuntoloissa olot ovat kohentuneet sen myötä, kun asuntoloihin palkattiin siivoojia, jatkaa Pöyhönen.

Vaikka peruspalkat ovat nousseet kaikissa tehtaissa, niiden alhainen lähtötaso ja korkea inflaatio tarkoittavat sitä, ettei tehdastyöläisen palkka riitä edelleenkään elämiseen.

Itsemurha-aaltoon puututtiin rakentamalla turvaverkko

Työntekijöiden itsemurha-aallon takia julkisuudessa ollut Foxconn on nostanut palkkoja eniten: yli puoli vuotta työskennelleet tienaavat Foxconnilla ilman ylitöitä noin 230 euroa kuussa, mikä on yli 50 prosenttia enemmän kuin saman alueen muissa tehtaissa.

Samaan aikaan Foxconn on kuitenkin siirtämässä tuotantoa Shenzhenistä matalamman palkkatason maakuntiin. Yhtiö pyrkii ehkäisemään itsemurhia myös vähentämällä ylitöitä ja asentamalla asuntoloiden parvekkeille turvaverkkoja.

Kaikilla tutkituilla tehtailla teetetään kuitenkin edelleen laittoman suuria ylitöitä. Kiinan lain mukaan ylitöitä saa teettää 36 tuntia kuussa, mutta vain kaksi tehdasta noudatti edes elektroniikkateollisuuden oman toimintaohjeiston EICC:n suosittamaa 86 tunnin ylärajaa.

Yötyövuoroja teetetään edelleen jopa kuukauden jaksoissa, ja osa työntekijöistä joutuu seisomaan 11 tuntia päivässä. Työntekijöiden mukaan heitä myös painostetaan tekemään ylitöitä, minkä työnantajat kuitenkin kiistävät.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.