Mainos

Kiinalaispoliitikon vaimo ei kiistänyt brittimiehen murhaa

Kiinassa kohuttu murhaoikeudenkäynti syrjäytetyn huippupoliitikon vaimoa vastaan alkoi ja päättyi torstaina.

Hefein kaupungissa kokoontuneen tuomioistuimen mukaan brittiliikemiehen surmasta syytetyn Gu Kailain tuomio julistetaan myöhemmin. Oikeuden mukaan Gu ei kiistänyt murhasyytettä.

Gu on kommunistipuolueen nousevana tähtenä pidetyn Bo Xilain vaimo. Oikeudenkäyntiä on pidetty osana Kiinan poliittisen johdon sisäistä valtataistelua.

Bon sai potkut kommunistipuolueesta vaimonsa murhasyytösten tultua julki. Hänet tunnettiin muun muassa järjestäytynyttä rikollisuutta vastaan hyökänneenä poliitikkona, joka aiheutti puolueessa eripuraa radikaaleiksi katsotuilla mielipiteillään.

Nyt viranomaiset ovat alkaneet tutkia Bota epäiltynä korruptiosta. Aviomiehen mahdollisesta oikeusprosessista povataan kuitenkin maltillisempaa kuin vaimon.

Kiinan sanomalehdet vaikenivat

Kiinan valtion sanomalehdet eivät kirjoittaneet oikeudenkäynnistä torstaina ja asiaa käsittelevät verkkoblogit on sensuroitu. Lisäksi Kiina on estänyt internethaut Bon ja Gun nimillä. Valtion uutistoimisto Xinhua kuvaili aikaisemmin todisteiden Guta vastaan olevan "kiistattomia".

Ennen oikeudenkäyntiä Gun äiti yritti valittaa tyttärelleen asetetuista valtion asianajajista, jotka eivät ole erikoistuneet rikosoikeuteen.

Gu Kailaita ja perheen palveluskuntaan kuulunutta henkilöä syytettiin brittiläisen Neil Heywoodin myrkyttämisestä. Heywood oli perheen tuttava ja liikekumppani. Valtion uutistoimiston mukaan Gu murhasi Heywoodin, koska he riitaantuivat liiketoimista. Lisäksi Heywoodin väitetään uhkailleen Gun ja Bon 24-vuotiasta poikaa Bo Guaguaa.

Kiinan lain mukaan murhasta voidaan langettaa kuolemanrangaistus, mutta asiantuntijat ovat ennustaneet Gulle sen sijaan noin 15 vuoden tuomiota. Väitetyt uhkaukset Gun poikaa kohtaan on nähty mahdollisena lieventävänä seikkana oikeudenkäynnissä.

Gu Kailai on korkea-arvoisen kommunistikenraalin tytär. Hän työskenteli aikaisemmin juristina omassa asianajotoimistossaan, mutta jättäytyi työelämästä tukeakseen miehensä poliittista uraa.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.