Mainos

Kiinalaismiljonääri keräilee erikoisia rakennuksia

Kiinalaismiljonääri Zhang Yuenilta eivät ideat lopu kesken. Tai ehkä Zhangin tapauksessa pitäisi todeta, ettei muiden ideoiden kopiointi lopu. Zhang on jo teettänyt itselleen kopion egyptiläisestä pyramidista ja Versailles'n linnasta. Nyt työlistalla on vielä korkealentoisempi tuuma: Zhang aikoo rakennuttaa maailman korkeimman rakennuksen.

Rakennus on 838-metrinen torni, joka päihittää kymmenellä metrillä nykyisen tittelin haltijan, Dubaissa sijaitsevan Burj Khalifan.

Eikä pelkkä rakentaminen vielä mitään, Zhangin mukaan Sky Cityksi ristitty torni voidaan pistää pystyyn puolessa vuodessa. Vertailun vuoksi todettakoon, että Burj Khalifan rakentaminen kesti viisi vuotta.

Jotain pohjaa Zhangin suunnitelmalla toki on. Hänen yhtiönsä Broad Sustainable Building rakensi 30-kerroksisen hotellin 15 päivässä Changshan kaupunkiin Kiinan keskiosassa. Viisi miljoonaa klikkiä keränneessä Youtube-videossa näkyy, miten valtavia sementti- ja teräslohkoja pultataan vauhdilla toisiinsa kuin Lego-palikoita. 

– Tarkoituksenamme ei ole tehdä rahaa. Sen jälkeen kun on tullut tietoiseksi ympäristön tilasta, raha menettää merkityksensä, Zhang filosofoi. 

"Luottamus puuttuu"

Zhang, 53, on itseoppinut ympäristönsuojelija, jonka mukaan Kiinan nykymenon on muututtava ja nopeasti, jotta kansakunnalla olisi edes jotain toivoa. Yhtenä - ja Zhangin omasta mielestä loistavana - ratkaisuna olisivat juuri hänen kehittämänsä rakennusmenetelmät, jotka säästävät aikaa, tonttimaata ja rakennusmateriaaleja. 

Rakennuspiirustuksiin tutustuneet asiantuntijat ovat toista mieltä. Heidän mukaansa Sky Cityssä on ratkaisematta koko joukko ongelmia, muun muassa hissien toiminta, paloturvallisuus ja varsin huteralla pohjalla olevat lujuuslaskelmat.

– No, jos tässä yhteiskunnassa yrittää tehdä jotain hyvää, kukaan ei usko sinuun. Yhteiskunnasta puuttuu luottamus, joten kaikki hyvä nähdään pahana, Zhang tuhahtaa.

Entäpä se pyramidin ja Versailles'n ympäristötietoisuus sitten? No, pyramidissa on Zhangin ekorakennusyhtiön päämaja ja Versailles'sa parhaillaan esillä oleva Pohjois-Korean taiteen näyttely korvautuu tulevaisuudessa Zhangin perustamalla "ympäristötietoisuuden akatemialla".

– Monet eivät vielä usko meihin, koska on niin paljon pahoja ihmisiä. Mutta se tulee muuttumaan, miljonääri vakuuttaa. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.