Kiinalaisista hoitomuodoista lastensuojeluilmoituksia

Kiinalaisen lääketieteen hoitomuodoista akupunktio on länsimaissa ehdottomasti suosituin. Muut Kiinassa yleiset hoidot ovat ulkomailla yhä melko tuntemattomia ja aiheuttavat toisinaan väärinkäsityksiä.

Vakavimpia esimerkkejä näistä väärinkäsityksistä ovat ulkomailla asuvista kiinalaisvanhemmista tehdyt lastensuojeluilmoitukset.

Ilmoituksia on tehty, sillä osa perinteiseen kiinalaiseen lääketieteeseen perustuvista hoidoista jättää iholle jälkiä, joiden hoitomuotoja huonosti tunteva voi ajatella syntyneen väkivallan seurauksena.

Nämä Kiinassa todella yleiset hoidot ovat kuitenkin täysin kivuttomia ja vaarattomia, ja niitä käytetään yleisesti myös lapsilla.

Myös monet ulkomailla asuvat kiinalaisvanhemmat käyttävät näitä hoitoja lasten lievien sairauksien kuten flunssan hoitoon. Joskus on käynyt tilanteita, joissa esimerkiksi opettaja on havainnut lapsessa jälkiä ja tehnyt vanhemmista lastensuojeluilmoituksen.

Tapauksia on sattunut niin Yhdysvalloissa kuin Euroopassakin, ja aiheesta tehtiin vuonna 2001 paljon huomiota saanut elokuva nimeltä Gua Sha.

Nykyään kuitenkin esimerkiksi niillä alueilla Yhdysvalloissa, joissa asuu runsaasti maahanmuuttajia, ovat lääkärit ja opettajat jo aika hyvin perillä eri kansallisuuksien käyttämistä vaihtoehtohoidoista. Tästäkin huolimatta väärinymmärryksiä kuitenkin sattuu yhä silloin tällöin.

Hoitoa alipaineisilla kupeilla ja tylpillä lastoilla

Yleisimmät kiinalaiset hoitomuodot ovat kuivakuppaus ja guasha. Kuivakuppausta käytetään esimerkiksi lihaskipujen ja flunssan hoitoon. Kuivakuppauksessa kuumennetaan pieniä lasikuppeja, jolloin niihin syntyy alipaine. Lasikupit toimivat sitten imukuppeina, ja ne asetetaan yleensä selän ja hartioiden alueen iholle.

Toimenpide on kivuton ja usein miellyttäväkin. Ihoa ei missään vaiheessa rikota, eikä toimenpide aiheuta verenvuotoa. Alipaine aiheuttaa pintamustelmia iholle, mutta toisin kuin iskun aiheuttamat mustelmat, kuppausjäljet eivät ole kivuliaita.

Guasha taas on yleinen hoitomuoto lieville hengitystieoireille, kuumeelle ja kivuille. Guasha-hoidossa liu`utetaan tylppää lastaa selän iholla. Hoito on yleensä kivuton ja rentouttava, toki se voi joskus tuntua epämukavalta samaan tapaan kuin hieronta, jos lihakset sattuvat olemaan jumissa.

Guasha parantaa kehon nestekiertoa ja verenkiertoa. Siitä jää muutamiksi päiviksi iholle pitkiä punertavia viiruja, ja nekin saattavat tietämättömän silmiin näyttää väkivallan jäljiltä.

Kiinassa lääkäri lähettää hoitoon

Akupunktio on jo maailmalla tuttu hoito, mutta viime vuosina myös muut kiinalaiset hoitomuodot ovat yleistyneet. Toistaiseksi ne ovat kuitenkin ulkomailla vielä suhteellisen pienen piirin suosimia.

Toisin kuin akupunktion kohdalla, guashaa ja kuppausta koskevaa luotettavaa kansainvälistä tutkimustietoa on hyvin vähän. Useimmat tutkimukset ovat puutteellisia ja puolueellisia suuntaan tai toiseen, ja lännessä ihmisten käsitykset näiden hoitojen tehosta perustuvat lähinnä uskomuksiin.

Kiinassa potilas menee guasha-hoitoon yleensä lääkärin lähettämänä, ja näin hoitoon päädytään oikeista syistä. Ulkomailla taas hoitoa kokeillaan usein itse tehtyjen ja joskus aivan väärien diagnoosien perusteella.

Ennen guasha-hoitoon menemistä pitäisi tietää oireen lisäksi myös sen aiheuttaja. Guasha nimittäin auttaa kyllä esimerkiksi lihasjännityksen aiheuttamaan särkyyn, mutta hermokipuun tai vamman aiheuttamaan kipuun siitä ei ole juuri apua.  

Lue myös:

    Uusimmat