Kiinalaisissa leluhelmissä vaarallista huumetta

Myrkkyä sisältäviä Bindeez-leluhelmiä myivät tanskalaisen Top Toy -yhtiön BR-lelumyymälät ja Toys'R'Us -lelumyymälät.

Yhdysvaltain viranomaiset ovat vetäneet markkinoilta yli neljä miljoonaa rakentelusarjaa, jotka koostuvat veden avulla toisiinsa liimautuvista helmissä. Kiinassa valmistetut lelut sisältävät myrkkyjä, jotka nieltynä voivat aiheuttaa kooman.

Suomessa Bindeez-nimellä markkinoidut leluhelmet on vedetty markkinoilta alkuviikosta. Bindeezejä myivät tanskalaisen Top Toy -yhtiön BR-lelumyymälät ja Toys'R'Us -lelumyymälät.

- Bindeezit pantiin ensin myyntikieltoon, kun tanskalainen pikkutyttö joutui sairaalaan nieltyään kourallisen helmiä syyskuussa. Sen jälkeen leluihin tuli varoitustarra, jossa ne kiellettiin alle kolmivuotiailta. Lisäksi helmiin käsittääkseni lisättiin jotain ainetta, joka sai ne maistumaan pahalle, selvitti kuluttajansuojaviraston tuoteturvallisuusinsinööri Karoliina Puolanne.

Puolanteen mukaan Bindeezit kuitenkin palautettiin markkinoille, mistä ne vedettiin pois tiistaina.

Yhdysvalloissa ja Australiassa useita lapsia on joutunut sairaalaan nieltyään leluhelmiä. Tiettävästi kukaan ei kuitenkaan ole kuollut.

Tutkijoiden mukaan leluissa on myrkkyjä, jotka ruuansulatusjärjestelmässä muuttuvat gammahydroksibutyraatiksi eli gammaksi. Gamma puolestaan on huumausaine, jota Suomessakin on tavattu katukaupassa. Yhdysvalloissa aine tunnetaan parhaiten siitä, että sitä on käytetty huumaavana aineena niin sanotuissa "treffiraiskauksissa" (date rape).

(MTV3-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat