Mainos

Kiinalaiset laskevat lapsensa

Kiinassa järjestetään marraskuussa maailman laajin väestönlaskenta, kertovat maan viestimet. Laskenta maksaa yli 400 miljoonaa markkaa ja sen suorittamiseen tarvitaan yli viisi miljoonaa laskijaa.

Kiinan marraskuun väestölaskennassa yritetään ensimmäistä kertaa saada selville myös se, kuinka paljon maassa on "ylimääräisiä" lapsia eli niitä, jotka ovat syntyneet perheisiin sallitun yhden lapsen lisäksi.

Kiinalaisia on virallisesti 1,26 miljardia, mutta todellinen väkimäärä on suurempi, koska vuonna 1979 käyttöön otettua yhden lapsen sääntöä rikotaan laajalti. Paikallisviranomaiset kaunistelevat usein alueidensa syntyvyyslukuja, ja kymmenien miljoonien lasten arvellaan puuttuvan maan väestötilastoista.

Vaikka lasten määrää yritetään hillitä lain keinoin, eivät pakkoabortit ja lisääntymisestä sakottaminen ole täysin tehonneet.

Maaseudulla - jossa 80 prosenttia kiinalaisista asuu - suuret lapsikatraat ovat edelleen yleisiä. Kiinan mukaan yhden lapsen politiikka on onnistunutta: virallisen arvion mukaan maan väkimäärä kylläkin lisääntyy vielä vuosisadan puoliväliin saakka, mutta alkaa sen jälkeen laskea niin, että Intia ottaa Kiinan paikan maailman väekkäimpänä maana.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.