Kiinalaiset joukot eristäneet Tiibetin pääkaupunkia

Kiinalaiset turvallisuusjoukot ovat eristäneet osia Tiibetin pääkaupungista Lhasasta. Tiibetin pakolaishallitus kertoo saaneensa tietoja uusista mielenosoituksista Lhasassa.

-Emme tiedä, kuinka paljon ihmisiä (mielenosoituksiin) osallistuu, mutta ilmeisestikin paljon, kertoo dalai-laman tiedottaja Tenzin Taklha. Hän arveli, että mielenosoitukset oli ajoitettu tälle päivälle, koska silloin kaupungissa vieraili ulkomaisia diplomaatteja.

Kiina päästi tänään joukon ulkomaisia diplomaatteja muutaman tunnin kestäneelle vierailulle Lhasaan. Pikavierailulla olivat mukana muun muassa Yhdysvaltain, Britannian, Ranskan ja Japanin lähetystöjen edustajat.

-Tämä vierailu on hyvä ensiaskel, mutta se ei silti läheskään täytä vaatimusta vapaasta pääsystä alueelle, sanoi yksi länsivaltojen edustaja. -Tämä oli tietysti mitä suurimmassa määrin ohjailtu vierailu.

Lontoossa toimiva International Campaign for Tibet -järjestö kertoo saaneensa tietoja, joiden mukaan kiinalaisjoukot olisivat piirittäneet Jokhangin ja Ramochen, Lhasan kaksi tärkeintä buddhalaistemppeliä.

Dalai-lama vetosi

Dalai Lama

Dalai-lama,Tiibetin hengellinen johtaja, vetosi aiemmin päivällä ulkomaailmaan, jotta se auttaisi ratkaisemaan Tiibetin kriisin.

Dalai-lama sanoi, ettei tiibetiläisillä ole käytössään muuta valtaa kuin oikeudenmukaisuus ja totuus. Siksi hän pyysi kansainvälistä yhteisöä tulemaan tiibetiläisten avuksi.

-Minä olen täällä avuttomana, pystyn vain rukoilemaan, Intiassa maanpaossa elävä dalai-lama sanoi.

Hän toisti haluavansa neuvotella Kiinan johdon kanssa, jotta levottomuudet hänen entisessä kotimaassaan saataisiin loppumaan.

Dalai-lama sai 1989 Nobelin rauhanpalkinnon rauhanomaisesta työstään Tiibetin autonomian puolesta.

Levottomuudet Tiibetissä alkoivat 10. maaliskuuta, jolloin oli tiibetiläisten vuoden 1959 epäonnistuneen kansannousun vuosipäivä. Levottomuudet laajenivat mellakoinniksi pääkaupungissa Lhasassa 14. maaliskuuta ja levisivät läheisiin maakuntiin, joissa asuu runsaasti tiibetiläisiä.

Kiina maksaa korvauksia Tiibetin levottomuuksissa kuolleiden siviiliuhrien perheille, ilmoitti virallinen uutistoimisto Xinhua myöhään eilen. Kuolonuhrien perheille maksetaan 200000 yuania eli runsaat 18000 euroa.

Kiinan viranomaisten mukaan 18 ihmistä kuoli Lhasan väkivaltaisuuksissa, kun mielenosoittajat heittelivät poliiseja kivillä ja polttivat rakennuksia.

Turvatoimia kiristetään Pekingissä

Kiinan viestimet kertovat, että poliiseille on annettu valtuudet tehdä pistotarkastuksia Tiananmenin aukiolla ja liikenteen solmukohdissa Pekingissä ennen kisoja.

Pekingin ulkopuolelta kisoja seuraamaan saapuvat kiinalaiset joutuvat pyytämään luvan paikallisilta viranomaisilta ja rekisteröitymään. Lisäksi kiinalaisten kisavieraiden matkaseuraksi voidaan panna turvallisuuspoliiseja.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat