Mainos

Kiinalaisaktivistit eivät päässeet Obaman puheille

Kiinalaisjärjestö syyttää poliisia toisinajattelijoiden pidätyksistä Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman vierailun takia. Aktivisteja oli myös kielletty matkustamasta muualta Kiinasta Shanghaihin ja Pekingiin, sanoo hongkongilainen ihmisoikeusjärjestö CHRD (Chinese Human Rights Defenders).

Muun muassa pekingiläinen demokratia-aktivisti Qi Zhiyong kertoo olleensa kotiarestissa jo viikon. CHRD:n mukaan kymmeniä aktivisteja vietiin myös poliisiasemille ja pakotettiin majoittumaan viranomaisten valvomiin hostelleihin.

-Hallitus antoi Obaman tavata valitsemiaan opiskelijoita Shanghaissa mutta hiljensi ne, jotka puhuvat oikeudenmukaisuudesta ja ihmisoikeuksista, järjestö valittaa.

Presidentti Obama esiintyi noin 500 opiskelijan edessä Shanghaissa. Pukuihin sonnustautuneet nuoret taputtivat hymyillen käsiään ja nauroivat, kun vieras yritti sanoa muutaman sanan kiinaksi.

Presidentin puhe näytettiin suorana lähetyksenä internetissä uutistoimisto Xinhuan sivulla. Obama puolusti ihmisoikeuksia ja uskonvapautta mutta varoi mainitsemasta Tiibetiä.

-Etnisillä ja uskonnollisilla vähemmistöillä Yhdysvalloissa, Kiinassa ja missä tahansa maassa pitäisi olla samat oikeudet, hän korosti.

"Kuin kettu olisi kanalassa"

CHRD:n lisäksi Amnesty International ja Human Rights Watch vetosivat Obamaan, jotta hän painostaisi presidentti Hu Jintaota uudistuksiin.

-Kuluneen vuoden aikana ihmisoikeudet ovat Kiinassa vain heikentyneet, Human Rights Watch sanoi avoimessa kirjeessään Obamalle.

Hän tapaa Hu Jintaon Pekingissä huomenna. Maailmantalouden superkaksikko neuvottelee Kiinan valuutan yuanin arvosta, jota on pidetty amerikkalaisten mielestä liian alhaalla. Hu ei ole ollut puolestaan halukas vahvistamaan yuania.

Yhdysvaltain riippuvuus Kiinasta on kasvanut entisestään talouskriisin vuoksi. Kiinalaisilla on enemmän Yhdysvaltain velkakirjoja kuin millään muulla maalla.

-Obama yrittää vain saada Kiinan parantamaan Yhdysvaltain talouden tilaa. Vähän kuin kettu olisi kanalassa, kiinalainen nimimerkki kommentoi internetissä.

Katso Petri Sarasteen raportti Pekingistä

(MTV3 - STT - Reuters - DPA)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.