Mainos

Kiinalainen kohukirjailija haastaa Googlen oikeuteen

Kiinalainen kirjailija aikoo haastaa internetjätti Googlen tällä viikolla oikeuteen tekijänoikeusrikkomuksesta. 39-vuotias kirjailijanainen Mian Mian tuli kuuluisaksi kaunistelemattomista tarinoistaan seksistä, huumeista ja alkoholista Kiinan alamaailmassa.

Kirjailijan asianajajan Sun Jingwein mukaan Kiinan ensimmäinen siviilioikeuskäynti Googlea vastaan alkaa huomenna Pekingin oikeudessa. Jutussa Googlea syytetään kirjan kopioimisesta web-kirjastoonsa.

- Huomenna iltapäivällä kummatkin osapuolet antavat todistusaineistoaan. Tämän jälkeen alan valmistella juttua ja luulisin, että varsinainen oikeudenkäynti alkaa ensi vuonna, Sun toteaa.

Mian Mian tuli julkisuuteen vuonna 2000 kirjallaan "Candy". Teoksessa kerrotaan prostituoiduista, rikollisista ja taiteilijoista Shenzhenin kaupungissa. Mian vaatii Googlelta korvauksena 61 000 juania eli noin 8900 dollaria.

Kirjailijan mukaan Google skannasi hänen kolmannen romaaninsa "Acid Lovers" digitaaliseen kirjastoonsa.

Mian Mianin kirjoja on käännetty monelle kielelle, mutta ne ovat suurelta osin kiellettyjä Kiinassa, joskin niitä on saatavilla pimeiltä markkinoilta.

Kiinalaisten kirjailijoiden tekijänoikeusjärjestön mukaan tuhansia kiinalaisten kirjailijoiden kirjoja on lisätty Google Books -palveluun. Järjestön edustajien mukaan keskustelut asiasta Googlen kanssa ovat edistyneet hyvin, kertoo valtion omistama Global Times -sanomalehti.

- Ensin haluamme Googlen myöntävän virheensä ja pyytävän anteeksi, sitten voimme puhua korvauksista. Emme kuitenkaan halua Googlen luopuvan Kiinasta digitaalisessa kirjastohankkeessaan, kerrotaan järjestöstä.

Googlen Kiinan osasto ei ole toistaiseksi kommentoinut asiaa.

Google Books -hanke on nostanut vastalauseita kirjailijoilta ja kustantajilta myös Yhdysvalloissa, Ranskassa, Saksassa ja muissa maissa.

Viime vuonna Google pääsi sopuun kirjailijoiden ja kustantajien kanssa Yhdysvalloissa vuonna 2005 nostetusta tekijänoikeusrikesyytteestä. Sopimuksessa Google suostui maksamaan 125 miljoonaa dollaria ratkaistakseen selvittämättömät vaateet ja perustaakseen riippumattoman yksikön. Yksikön tarkoituksena on ohjata myynnistä ja mainoksista saatavia tuloja kirjailijoille ja kustantajille, jotka suostuvat kirjojensa digitalisointiin.

(MTV3 - AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.