Mainos

Kiinaan kolmen päivän suruaika

Kiinan viranomaiset ovat julistaneet huomenna alkavan kolmen päivän suruajan maanjäristyksen uhrien muiston kunnioittamiseksi.

Viikko sitten sattunut järistys on vaatinut tänään annetun virallisen tiedon mukaan 32 500 ihmisen hengen. Viranomaiset ovat kuitenkin arvioineet uhrien määrän nousevan yli 50 000:een.

Liput vedetään puolitankoon huomenna, ja kello 14.28 paikallista aikaa (kello 9.28 Suomen aikaa) pidetään kolmen minuutin hiljainen hetki. Tuolloin on kulunut tasan viikko siitä, kun 7,9 richterin järistys sattui.

Suruaikana keskeytetään myös olympiasoihdun matka Kiinassa.

Sadat jälkijäristykset ovat vavisuttaneet Sichuanin maakuntaa. Varhain sattui 6,0 richterin järistys, joka paikallisten viranomaisten mukaan surmasi ainakin kolme ihmistä Jiangyoun kaupungissa.

Poliisit yrittävät estää ihmisiä tulemasta Sichuanin järistysalueille, koska jälkijäristysten pelätään sortavan epävakaita rakennuksia ja murtavan vesipatoja.

Epätoivoiset ihmiset etsivät omaisiaan

Poliisien estelyt suututtivat ihmisiä, jotka olivat saapuneet etsimään sukulaisiaan.

- Olen tullut pitkän matkan enkä tiedä, missä isäni on, kertoi Chen Shiquan, joka oli tullut Beichuanin kaupungin lähistölle Qinghain maakunnasta. -On julmaa estää minua, kun olen tullut tällaisen matkan. hän sanoi.

Poliisien estelyistä ei piitannut Fu Xingyue. Hän etsi tytärtään, joka olisi täyttänyt kuusi vuotta järistystä seuranneena päivänä.

- En usko, että pato on niin suuri uhka, enkä muutakaan voi. Minun täytyy jatkaa etsintää, hän sanoi.

Uusien järistysten lisäksi huolena on maanjäristyksen jälkeen syntyneiden vesipatojen murtuminen. Yli 20 jokeen on syntynyt patoja, kun järistyksen liikkeelle saattamat maanvyöryt ovat tukkineet niitä. Uutistoimisto Xinhuan mukaan vaarallisin pato on syntynyt vain kolme kilometriä ylävirtaan Beichuanista.

Viranomaiset arvioivat, että sortuneiden talojen raunioissa on vielä 10 000 ihmistä, mutta valtaosan heistä uskotaan jo menehtyneen.

Muutamia ihmisiä löytyi kuitenkin vielä tänäänkin elossa raunioista. Asiantuntijoiden mukaan aiemmissa maanjäristyksissä on uhreja löydetty elossa jopa lähes kaksi viikkoa järistyksen jälkeen.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.