Mainos

Kiinaa tarkkailee toisinajattelijoitaan

Silminnäkijöiden sekä Kiinassa toimivien ihmisoikeusryhmien mukaan Kiina on tehostanut toisinajattelijoiden tarkkailua sekä pidättänyt heistä useita. Toimet liittynevät Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin tänään alkavaan Kiinan-vierailuun.

Toisinajattelijoiden tarkkailua Clintonin vierailun edellä on kiinalaisen ihmisoikeusryhmän mukaan tehostettu erityisesti Pekingissä ja Shangaissa, joissa Clinton niinikään vierailee. Ryhmän mukaan esimerkiksi toisinajattelija Xu Wenliä tarkkaillaan Pekingissä kellon ympäri eikä hänen ole annettu puhua viestimille. Myös Xun luo vierailulle yrittäneitä on väliaikaisesti pidätetty.

Shangaissa puolestaan poliisi ei myöntänyt toisinajattelija Han Lifalle lupaa järjestää Clintonille tervetuliaisjuhlaa. Poliisi on myös estänyt ulkomaalaisia toimittajia haastattelemasta kommunistisen puolueen entistä korkeaa virkailijaa Lin Muta, joka viime aikoina on äänekkäästi vaatinut poliittisia uudistuksia sekä Taivaallisen rauhan aukion tapahtumien uudelleenarviointia.

Tiibet-ryhmä painostaa

Yhdysvaltalainen Tiibetin ihmisoikeuksia ajava ryhmä ilmoitti tänään käyttävänsä Clintonin Kiinan-vierailua keinona painostaa Kiinaa vapauttamaan tiibetiläisiä poliittisia vankeja. Pekingiin saapuneen järjestön puheenjohtajan John Ackerlyn mukaan on todennäköistä, että Kiina vapauttaa Clintonin vierailun yhteydessä vankeja, joiden joukossa on toivon mukaan myös tiibetiläinen. Kiina on viime kuukausien aikana lähettänyt useita tunnettuja toisinajattelijoita vankeudesta maanpakoon Yhdysvaltoihin. Näiden joukossa ei kuitenkaan ole ollut yhtään tiibetiläistä.

Amerikkalaismiehen murhasta tuomitut teloitettiin

Kiina teloitti kolme amerikkalaisen insinöörin surmannutta miestä eilen Bill Clintonin Kiinan-vierailun aattona. Miehet surmasivat amerikkalaisen insinöörin maaliskuussa hotellihuoneen ryöstön yhteydessä. Kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat toistuvasti tuominneet Kiinan kuolemanrangaistukset. Järjestöjen mukaan Kiinassa tuomitaan vuosittain enemmän ihmisiä kuolemaan kuin muissa maailman maissa yhteensä.
(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.