Kiinaa arvosteltiin uusista mediasäännöksistä

Asiasta keskusteltiin ulkoministeri Erkki Tuomiojan tavatessa Asem-kokouksessa kiinalaisen virkaveljensä Li Zhaoxingin.

EU pitää Kiinan uusia tiedonvälitystä koskevia säännöksiä hyvin valitettavana askeleena taaksepäin. Ulkoministeri Erkki Tuomiojan mukaan ne vaikeuttavat nimenomaan ulkomaisten toimittajien ja uutistoimistojen työtä ja merkitsevät vapaan tiedonvälityksen rajoittamista.

Kiina ilmoitti eilen määräyksistä, joiden mukaan ulkomaisten tiedotusvälineiden on saatava lupa valtiolliselta uutistoimistolta Xinhualta uutisten, kuvien ja grafiikan välittämiseen Kiinasta.

Tuomioja huomauttaa, että Kiinan media on yhdessä muun yhteiskunnan kanssa viime aikoina koko ajan avautunut. Tähän on hänen mukaansa olleet vaikuttamassa ulkomaiset investoinnit ja kauppa.

Tuomioja tapasi tänään Asem-kokouksessa kiinalaisen virkaveljensä Li Zhaoxingin.

Tuomiojan mukaan kiinalaiset korostivat tapaamisessa järjestäytyneen tiedonvälityksen merkitystä. Tämä on ulkoministerin mukaan kuitenkin vähän erilainen käsite kuin mikä suomalaisilla on.

- Totesin hänelle, että kyllä minä suomalaisena poliitikkona joskus kaipaisin vähän järjestäytyneempää kirjoittelua. Mutta se kuuluu demokratiaan ja vapaaseen yhteiskuntaa, Tuomioja sanoo.

Vanhanen muistutti Burmaa ihmisoikeuksista

Pääministeri Matti Vanhanen on arvostellut EU:n ja Aasian Asem-huippukokouksessa Burmaa hitaasta edistyksestä demokratian rakentamisessa. Päämiesten päivällisillä Vanhanen esitti EU:n puolesta unionin näkemyksen, jonka mukaan Burma on edennyt liian hitaasti ihmisoikeuksien ja oikeusvaltion saralla.

Vanhanen kertoi vaatineensa - muiden johtajien tavoin - burmalaisen oppositiojohtajan Aung San Suu Kyin vapauttamista kotiarestista. Kansallisen demokratialiikkeen johtajasta on Vanhasen mukaan tullut symboli Burman ihmisoikeuksien nurjalle tilalle. EU vaatii Burmalta myös selkeää aikataulua etenemiselle kohti oikeusvaltiota.

-Emme kuitenkaan saaneet selkeitä lupauksia asioiden muuttumisesta, Vanhanen totesi lisäten, että tilanteeseen ei voi tyytyväinen.

Burma on mukana kokouksessa, mutta ulkoministeritasolla, koska EU-maat eivät halua myöntää viisumia paariavaltion korkeimmalle johdolle.

Johtajien päivällisillä vedottiin myös ydinaseilla uhittelevaan Pohjois-Koreaan, jotta se luopuisi kaikista toimista jotka uhkaavat vaarantaa alueen vakauden.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat