Kiina yrittää parantaa ihmisoikeuksiaan

Kiina on laatinut ohjelman kansalaistensa ihmisoikeuksien kohentamiseksi. Hallituksen tänään julkistama ohjelma on ensimmäinen laatuaan.

Ohjelmassa kiinalaisille luvataan muun muassa parempaa toimeentuloa ja lainsuojaa sekä enemmän vaikutus- ja valitusmahdollisuuksia. Samalla kaikille taataan oikeus koulutukseen, työhön ja puhtaaseen ympäristöön.

Viranomaisten tulee kuunnella kansalaisten mielipiteitä, ohjelmassa korostetaan. Hallitus lupaa myös puuttua viranomaisten korruptioon sekä väkivaltaisuuksiin ja kidutukseen.

Ohjelmassa myönnetään, että Kiinalla on yhä edessään pitkä matka ihmisoikeustilanteensa parantamiseksi. Kiinaa on arvosteltu siitä, ettei ihmisoikeuksien kehitys ole pysynyt nopean talouskasvun vauhdissa.

Kiinan hallinto on erityisen halukas kiillottamaan julkisuuskuvaansa ennen Tiananmenin verilöylyn vuosipäivää. Kesäkuussa tulee kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun sotilaat murskasivat demokratiaa vaatineiden opiskelijoiden mielenosoitukset ja tappoivat satoja, mahdollisesti jopa tuhansia ihmisiä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat