Mainos

Kiina vastustaa Venäjän puolustussuunnitelmia

Kiina torjuu Venäjän ehdotuksen, jonka mukaan Venäjä, Intia ja Kiina muodostaisivat keskenään "strategisen kolmion" eli eräänlaisen kolmenvälisen kumppanuussopimuksen. Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan kertoo asiasta tänään Bonnissa ilmestyneessä Handelsblatt-lehden haastattelussa.

Kiinan pääministeri Zhu Rongji tekee ensi kuussa virallisen vierailun Venäjälle, kerrottiin Kiinan ulkoministeriöstä tänään. Zhu ja hänen venäläinen virkaveljensä Jevgeni Primakov pitävät neljännen säännönmukaisen kokouksensa.

Kiinan varaulkoministeri Zhang Deguang luonnehti tänään kuluvaa vuotta hyvin tärkeäksi Kiinan ja Venäjän suhteiden kehitykselle. Zhang matkusti Venäjälle tänään. Hänen tarkoituksenaan on puhua taloussuhteiden laajentamisesta.

Kiinan ulkoministeri sanoi lehtihaastattelussa, että Kiina on aina pitänyt kiinni riippumattomuudestaan rauhaan liittyvissä ulkopoliittisissa kysymyksissä ja ettei Kiinaa saataisi peloteltua pois tältä tieltä.

Ulkoministerin mukaan Kiinalla on erittäin hyvä strateginen kumppanuussuhde Venäjään, sillä suhde on elinvoimainen ja tuottaa jatkuvasti uutta. Moskovan-suhteeseen ei kuitenkaan Tangin mielestä sisälly liittoutumis- tai vastakkainasetteluajatusta esimerkiksi Yhdysvaltoihin nähden.

Intia ja Venäjä ilmoittivat joulukuussa, että ne aikovat solmia strategisen kumppanuussopimuksen seuraavassa huippukokouksessaan. Asiasta kerrottiin Venäjän pääministerin Jevgeni Primakovin Intian-vierailun päätteeksi. Sopimus on tarkoitus allekirjoittaa tänä vuonna.

Primakov esitti Intian-vierailullaan lisäksi, että Venäjä kannattaa "strategisen kolmion" muodostamista Venäjän, Kiinan ja Intian välille alueen geopoliittisen vakauden varmistamiseksi. Kiina painotti jo tuolloin kannattavansa riippumatonta ulkopolitiikkaa.
(STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.