Mainos

Kiina varoitti Yhdysvaltoja

Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan sanoi maanantaina olevansa tyytyväinen Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteiden kohentumisesta, mutta varoitti suhteiden taantuvan mikäli Yhdysvallat veljeilee Taiwanin kanssa.

Yhdysvaltain presidentti Bill Clintonin on määrä vierailla Kiinassa kesäkuun 25. ja heinäkuun 3. päivän välillä. Kiinan presidentti Jiang Zemin vieraili menestyksekkäästi Yhdysvalloissa viime lokakuussa. Clintonin vastavierailun niinikään onnistuessa "kiinalais-amerikkalaiset suhteet etenevät vakaasti seuraavalle vuosisadalle", arvioi ulkoministeri Tang Jiaxuan.

Tang varoitti Yhdysvaltoja "flirttailemasta" Taiwanin kanssa ja lisäsi, että Yhdysvaltain menettely Taiwanin kanssa on avaintekijä kiinalais-amerikkalaisten suhteiden kehityksessä. Kiina katsoi, että Taiwanin presidentin vierailu Yhdysvalloissa 1995 hämärsi maiden välisiä suhteita.

Kiina pitää Taiwania yhä yhtenä maakunnistaan ja on uhannut miehittää saaren, jos se julistaa itsensä itsenäiseksi. Yhdysvallat lähetti lentotukialuksia Taiwanin tueksi 1996 Kiinan järjestäessä sotaharjoitukset Taiwanin läheisyydessä.

(STT-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.