Mainos

Kiina varoitti Yhdysvaltoja asemyynnistä

Kiinan ulkoministeri on varoittanut kovin sanoin Yhdysvaltoja myymästä nykyaikaisia aseita Taiwanille.

Kiina ei halua Yhdysvaltojen myyvän aseita Taiwaniin

Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan puhui Kiinan parlamentin istunnon yhteydessä pidetyssä lehdistötilaisuudessa Pekingissä. Tang painotti Taiwanin olevan erittäin tärkeä kysymys Kiinan ja Yhdysvaltain suhteissa. Ulkoministerin mielestä Taiwanin kysymys olisi jo ratkaisu, jos Yhdysvaltain "ulkopuolinen vaikutus" ei olisi sotkenut asioista.

Ulkoministeri Tangin mukaan Yhdysvaltain ja Kiinan suhteet huononevat tuntuvasti, jos Yhdysvallat myy nykyaikaisia aseita Taiwanille.

Kiina on jo aiemmin tuominnut Yhdysvaltain asekaupat Taiwanin kanssa; viime lokakuussa Kiina julkaisi asiasta selonteon.

Taiwanin ja Kiinan suhteissa edistymistä


Taiwanin ja Kiinan suhteet olivat lähentymässä vielä viime kuun alussa. Shanghaihin saapui virkamatkalle korkea-arvoisin koskaan Kiinassa vieraillut taiwanilaisviranomainen. Taiwanin varatalousministeri osallistui Kiinassa Aasian ja Tyynenmeren talousyhteistyöjärjestön kokoukseen. Vaikka Manner-Kiina ja Taiwan ovat virallisesti sodassa keskenään, Kiina toivotti Taiwanin edustajan tervetulleeksi maaperälleen. Taiwan salli myös joulukuussa ensi kertaa maan yli 50-vuotisen historian aikana rajoitetut kauppa- ja matkustajayhteydet Kiinaan. Kiinan ja Taiwanin välillä ei ole ollut virallisia kauppasuhteita.

Vielä syksyllä Kiina uhkasi Taiwania voimakeinoilla, jos saarimaakunta pyrkii itsenäistymään tai vitkuttelee loputtomiin yhdistymistä Kiinaan.

Kiina on aina pitänyt Taiwanin saarta kapinallisena maakuntanaan, joka kuitenkin kuuluu Manner-Kiinaan. Taiwan puolestaan ei myönnä olevansa osa Kiinaa. Se kakaisi suorat yhteytensä Kiinaan vuonna 1949.
(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.