Mainos

Kiina varoitti Taiwanin presidenttiä kansanäänestyspuheista

Kiina varoitti tänään Taiwania presidentti Chen Shui-biania kansanäänestyspuheiden takia. Kiinan hallituksen Taiwanin asioiden viraston edustajan Li Weiyin mukaan Chenin puheet vaarantavat Kiinan ja Taiwanin väliset suhteet ja johtavat saarta kohti turmiota.

Weiyin mukaan Chenin viikonloppuna esittämät lausunnot eivät ole taiwanilaisten etujen mukaisia, ja että Taiwanin itsenäisyysmielisten on syytä lopettaa hankkeet saaren itsenäistymiseksi. Kiina esitti nyt ensimmäisen virallisen vastauksensa Chenin viikonloppuisiin lausuntoihin.

Presidentti Chen Shui-bian väläytti lauantaina, että Taiwanissa voitaisiin järjestää kansanäänestys siitä, tulisiko sen itsenäistyä.

-Kansanäänestys on perustavaa laatua oleva ihmisoikeus, jota ei voi estää tai rajoittaa, Chen sanoi satelliitin välityksellä Tokiossa koolla olleille itsenäisyysaktivisteille. Chen sanoi myös, että Taiwanin tulevaisuudesta voivat päättää vain saarella asuvat ihmiset. Hänen mukaansa Taiwan ja Kiina ovat eri valtioita. Chen ei kuitenkaan määritellyt aikataulua kansanäänestykselle.

Taiwanin manner-Kiinan asioiden neuvoston puheenjohtaja Tsai Ing-wen puolestaan sanoi maanantaina matkustavansa Yhdysvaltoihin selittämään, etteivät presidentti Chen Shui-bianin lauantaiset kansanäänestyspuheet tarkoita, että Taiwanin Kiinan-politiikassa olisi tapahtumassa muutoksia.

Tsain mukaan presidentin kommenttien tarkoituksena oli vain ylläpitää nykyisin vallitsevaa tilannetta, eivätkä ne vaikuta Taiwanin ja Kiinan väliseen kauppaan tai muihin suhteisiin.

-Emme halua itsenäisyyttämme ja suvereeniuttamme tuhottavan, Tsai sanoi. Hän myös varoitti ylitulkitsemasta Chenin puheita.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.