Mainos

Kiina varoitti olympiakomiteaa sekaantumasta politiikkaan

Kiina ja Kansainvälinen olympiakomitea (KOK) ovat ajautuneet ärtyisään sananvaihtoon.

KOK:n puheenjohtaja Jacques Rogge sanoi kisojen olevan kriisissä Tiibet-mielenosoitusten takia.

Kiinan ulkoministeriö taas kehotti KOK:n jäseniä pidättymään "asiaankuulumattomista poliittisista" kannanotoista.

KOK:n tiedottaja Giselle Davies vakuutti kuitenkin, ettei Kiinan hallituksen ja Roggen kesken ole jännitteitä, vaan suhteet ovat "erittäin hyvät".

Pekingissä vierailulla oleva Rogge sanoi myös, että Kiinan olisi lupauksensa mukaisesti parannettava ihmisoikeuksia ennen elokuussa Pekingissä järjestettäviä olympiakisoja. Hän muistutti Kiinan sitoutuneen ihmisoikeuksien kohentamiseen, kun sille myönnettiin kisojen järjestämisoikeus.

Rogge korosti kuitenkin, ettei soihtuviestiä keskeytetä Tiibet-aktivistien mielenosoitusten takia.

Olympiasoihdun kulkua niin Pariisissa, Lontoossa kuin San Franciscossakin ovat varjostaneet väkivaltaisiksikin kääntyneet mielenosoitukset.

Tiibetin maanpaossa elävä hengellinen johtaja dalai-lama korostaa, että hän tukee Kiinan oikeutta järjestää kisat. Tiibetin pakolaishallitus puolestaan on sanonut, ettei se toivo soihtuviestin keskeyttämistä.

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu ei pääse Tiibetiin

YK:n ihmisoikeusvaltuutettu Louise Arbour

Kiina on evännyt YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Louise Arbourin pyynnön päästä vierailemaan Tiibetissä tässä kuussa.

Arbourin tiedottajan mukaan kiinalaisviranomaiset olivat ilmoittaneet, että "ajankohta ei ole sopiva".

Kiina kertoi myös pidättäneensä muslimien asuttamalla Xinjiangin alueella 45 ihmistä, joiden epäillään suunnitelleen terrori-iskuja Pekingin olympialaisten yhteyteen. Poliisi kertoi myös takavarikoineensa räjähteitä ja aseita epäiltyjen hallusta.

Viranomaisten mukaan epäillyt suunnittelivat myös urheilijoiden, katsojien ja toimittajien sieppauksia.

Poliisin toimintaa valvova Kiinan kommunistisen puolueen ylin viranomainen Zhou Yongkang sanoi lehtihaastattelussa torstaina, että poliisit on määrätty tukahduttamaan lujin ottein levottomuudet ja yritykset häiritä yhteiskuntarauhaa.

EU:n parlamentti kehotti avajaisboikottiin

EU:n parlamentti on kehottanut jäsenmaidensa johtajia boikotoimaan Pekingin kisojen avajaisia, jollei Kiina avaa neuvotteluyhteyttä dalai-lamaan. Päätöslauselman puolesta äänesti 580 edustajaa ja vastaan 45.

Päätöslauselmassa parlamentti "tuomitsee lujasti kiinalaisten turvallisuusjoukkojen raa'at toimet tiibetiläisiä mielenosoittajia vastaan samoin kuin kaikki muutkin väkivaltaisuudet".

YK:n pääsihteeri Ban Ki Moon ei todennäköisesti osallistu Pekingin olympiakisojen avajaisiin. Pääsihteerin edustajan mukaan tällä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä Tiibetin levottomuuksien kanssa.

Avajaiset eivät edustajan mukaan sovi pääsihteerin muuhun aikatauluun. Ban Ki Moon on kertonut asiasta Kiinan hallitukselle jo joitakin kuukausia sitten, edustaja kertoo.

Parlamentti vaati ei-sitovassa kannanotossaan myös YK:n johtamaa tutkimusta Tiibetin mellakoista ja vainoista.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Lue myös:

Lue myös:

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.