Mainos

Kiina varoittaa Yhdysvaltoja

Kiina on arvostellut tänään jyrkästi Yhdysvaltojen presidenttiä George W. Bushia tämän Taiwan-lausunnoista.

Kiinan ja USA:n liput

Kiinan ulkoministeriön tiedottaja sanoi, että Yhdysvallat "on ajautunut entistä kauemmaksi vaarallisella tiellä". Presidentti Bush sanoi eilen, että Yhdysvallat puolustaa Taiwania kaikin tarvittavin keinoin Kiinan hyökkäystä vastaan.

Bushin lupaus näyttää asiantuntijoiden mukaan menevän pitemmälle kuin maan aiemmat tukisitoumukset Taiwanille. Myöhemmin Bush kuitenkin hieman lievensi lausuntoaan. Kiinan ulkoministeriön tiedottaja Zhang Qiyue sanoi tänään, että Bushin lausunto murentaa rauhaa ja vakautta ja vahingoittaa entisestään Kiinan ja Yhdysvaltojen suhteita.

Samalla hän tähdensi, että se rikkoo Kiinan ja Yhdysvaltain solmimia sopimuksia, jotka muodostavat maiden välisten diplomaattisten suhteiden pohjan. -Taiwan on osa Kiinaa eikä minkään ulkomaan suojelualue, Zhang sanoi. Zhang kehotti Yhdysvaltoja "korjaamaan erehdyksensä ja lopettamaan sekaantumisensa Kiinan sisäisiin asioihin Taiwanin-kysymyksessä".

Taiwan tyytyväinen


Taiwan ilmoitti olevansa tyytyväinen Bushin lupauksesta auttaa Taiwania puolustautumisessa Kiinaa vastaan. Taiwanin ulkoministeriön lausunnossa todettiin kuitenkin, ettei Bushin lausunto merkitse muutosta Yhdysvaltain suhtautumisessa Taiwaniin.

Presidentti Bushin lausunto on synnyttänyt ristiriitaisia kommentteja siitä, merkitseekö lausunto selkeää suunnanmuutosta Yhdysvaltojen politiikassa. Yhdysvallat on tarkkailijoiden mukaan aiemmin jättänyt tahallisen epäselväksi, lähetettäisiinkö Taiwania puolustamaan myös amerikkalaisia joukkoja, jos Kiina hyökkäisi Taiwania vastaan.

Taiwanin ulkoministeriön edustajan mukaan Yhdysvaltain uuden hallituksen Taiwanin-politiikka on johdonmukainen jatko Yhdysvaltain ja Taiwanin tekemille keskinäisille sopimuksille. Näissä Yhdysvallat velvoitetaan varustamaan Taiwan aseilla, joilla se kykenee puolustamaan itseään.

(STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.