Kiina varoittaa puuttumasta Taiwanin-politiikkaansa

Kiinan ulkoministeri varoittaa ulkomaailmaa puuttumasta Kiinan suhteisiin Taiwaniin. Tang Jiaxuan esitti varoituksensa Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin turvallisuuskokouksessa Singaporessa. Kokoukseen osallistuvat Aseanin jäsenmaat, Yhdysvallat, Japani, Venäjä ja Etelä-Korea.

-Kiinan alue ja itsemääräämisoikeus ovat jakamattomat eikä Kiina siedä niiden loukkaamista tai väliintuloa. Mikäli ilmenee mitään toimia Taiwanin itsenäisyyden ajamiseksi tai ulkovaltojen pyrkimyksiä erottaa Taiwan emomaasta, Kiinan kansa ja hallitus eivät tyydy seuraamaan sivusta, ulkoministeri sanoi.

Kiinan johto suuttui aiemmin tässä kuussa Taiwanin presidentin Lee Teng-huinilmoitettua Taiwanin hylkäävän "yhden Kiinan"-opin ja suhtautuvan Kiinaan kuin mihin hyvänsä ulkovaltaan. Tang sanoi tiedotustilaisuudessa tavattuaan sitä ennen Yhdysvaltain ulkoministerin Madeleine Albrightin, että Taiwanin presidentti on riitapukari. Tang varoitti myös Yhdysvaltoja sekaantumasta Taiwanin kysymykseen. Yhdysvaltain asiaan puuttuminen huonontaisi entisestään Kiinan ja Yhdysvaltain kireitä välejä, sanoi Tang. Tapaaminen oli ensimmäinen maiden välinen suora korkean tason tapaaminen sitten toukokuun, jolloin Nato iski Kiinan suurlähetystöön Belgradissa.

Kiina-Taiwan-grafiikka

Kiina peruuttaa suunnitellun vierailun Taiwaniin



Taiwanilainen United Daily News-lehti kirjoitti maanantaina, että Kiinan presidentti Jiang Zemin on päättänyt peruuttaa Kiinan edustajan lähettämisen Taiwaniin lokakuussa. Aiottua tapaamista on luonnehdittu hyvin merkittäväksi. Lehti lainasi nimettöminä pysytelleitä kiinalaisia virkamiehiä kertoessaan, että Kiina ei lähettäisi edustajiaan Taipeihin ennen Taiwanin presidentinvaaleja vuonna 2000. Kiinan ulkoministeri ei kommentoinut asiaa Singaporessa.

Tang sanoi, että Kiinan näkökulmasta katsoen suurin turvallisuusongelma Kaakkois-Aasiassa on edelleen alueen maiden välisen luottamuksen puute. Tangin mukaan myös alueen asevarustelu ja sotilasliittoutumien vahvistuminen osoittavat, että epävakautta lisäävät tekijät ovat kehittyneet alueella. Kiina saavutti poliittisen voiton Taiwanin kysymyksessä, koska kokouksen osallistuneet kymmenen Kaakkois-Aasian maata allekirjoittivat yhteisen lausunnon, jossa ne tunnustavat Kansantasavallan Kiinan ainoaksi hallitukseksi. Maat näin kannattavat myös yhden Kiinan politiikkaa.

USA kehottaa neuvottelemaan Spratly-saarista



Yhdysvallat kehotti maanantaina Spratly-saarista kiisteleviä Kaakkois-Aasian maita neuvottelemaan, jotta vältettäisiin kierre, joka johtaisi syvempään kriisiin asiassa. Kaakkois-Aasian aluefoorumille ARF:lle osoitetussa kirjallisessa viestissä Yhdysvaltain ulkoministeri Madeleine Albright viestitti huolensa Etelä-Kiinan merellä viime aikoina tapahtuneiden yhteenottojen johdosta.

-Tapaukset ovat moninkertaistuneet, sanoi Albright. Jännitykset ovat lisääntyneet muistuttaen siitä, että ratkaisemattomat rajakiistat voivat johtaa väkivaltaan, jossa kukaan osapuoli ei voita, hän lisäsi.

Albrightin näkemyksen mukaan ARF on sovelias foorumi käydä keskusteluja Spratlysaarten hallinnasta. ARF on ainoa virallinen alueen turvallisuuskysymyksiä käsittelevä elin. Kiina ja Malesia vastustavat ajatusta. Etelä-Kiinan merellä sijaitsevilla Spratlysaarilla on oletettavasti öljyä ja kaasua. Saarista kiistelevät Kiina, Filippiinit, Brunei, Taiwan, Malesia ja Vietnam.

Viimeksi tässä kuussa Kiina ja Filippiinit ottivat yhteen Spratlysaarilla. Välikohtauksessa kiinalainen kalastusalus upposi sen törmättyä filippiiniläiseen sota-alukseen. Albright osallistuu Kaakkois-Aasian maiden järjestön Aseanin vuosittaiseen kokoukseen Singaporessa.
(STT-REUTERS)

Lue myös:

    Uusimmat