Kiina vapautti tunnetuimman poliittisen vankinsa

Tunnettu kiinalainen toisinajattelija Wang Dan vapautettiin tänään vankilasta terveyssyiden takia. Hänet lennätettiin välittömästi Yhdysvaltoihin, jossa hänen on määrä saada hoitoa. Wang johti Taivaallisen rauhan aukion verilöylyyn päättynyttä demokratialiikettä vuonna 1989.

Saapumisensa jälkeen Wang toimitettiin Detroitissa sijaitsevaan Henry Fordin sairaalaan, jossa hänen terveydentilansa arvioidaan. Yhdysvaltain hallitus tervehti tietoa heti tyydytyksellä. Vapauttamisesta kertoi tänään kiinalainen uutistoimisto Xinhua. Sekä Wangin äiti että Kiinan oikeusministeriö vahvistivat tiedon. Wangin vapauttamista odotettiin jo pitkään eräänlaisena hyvän tahdon eleenä ennen Yhdysvaltain presidentin Bill Clintonin Kiinan-vierailua kesäkuussa. Yhdysvaltain hallitus tervehtikin tietoa heti tyydytyksellä.
-Olemme painostaneet heitä tekemään tämän jo jonkin aikaa, ja se on myönteinen merkki, sanoi Valkoisen talon edustaja Eric Rubin.

Wangin äiti kertoi, että Wang oli lähtenyt Pekingistä Yhdysvaltoihin suuntautuvalla lennolla tänään aamulla. Wangin vanhemmat oli kutsuttu äkillisesti perjantaina Jinzhoun kaupunkiin, jossa Wang istui tuomiotaan. Eilen kaikki kolme poistuivat Jinzhousta autolla ja matkustivat yön yli Pekingiin, jossa Wang nousi koneeseen. Uutistoimisto Xinhuan mukaan Wang vapautettiin takuita vastaan, jotta hän saisi tarvitsemaansa lääketieteellistä hoitoa.

Wang johti opiskelijoiden demokratialiikettä, joka päättyi verilöylyyn Taivaallisen rauhan aukiolla kesäkuussa 1989. Heti verilöylyn jälkeen hän katosi maanalle ja oli hetken aikaa Kiinan etsityin toisinajattelija. Hänet saatiin lopulta kiinni ja hän istui neljä vuotta vankilassa ennen vapauttamistaan 1993.

Hän jatkoi kuitenkin avoimesti kampanjaansa demokratian ja ihmisoikeuksien puolesta ja joutui uudelleen pidätetyksi. Hänet tuomittiin 17 kuukautta pidättämisensä jälkeen 11 vuodeksi vankilaan lokakuussa 1996.

The New York Times -lehti kertoi aiemmin huhtikuussa, että Kiina oli luvannut vapauttaa Wangin osana maaliskuussa solmittua sopimusta, jonka mukaan Yhdysvallat ei enää tukisi Kiinan ihmisoikeuksia tuomitsevia julkilausumia YK:n ihmisoikeuskomissiossa. Kiinan ulkoministeri Tang Jiaxuan kuitenkin kiisti sopimuksen olemassa olon vieraillessaan Lontoossa huhtikuun alussa. Hänen mukaansa Wang ei ole poliittinen vanki, vaan tavallinen rikollinen, joka kärsii tuomiotaan.

Wangin vapauttamista arvosteltiin

Kiina pyrki kohentamaan suhteitaan Yhdysvaltoihin vapauttamalla toisinajattelija Wang Danin, eikä suinkaan saavuttamaan poliittista avoimuutta, sanoivat tarkkailijat tänään. Myös ihmisoikeusjärjestöt syyttivät Kiinaa kaupankäynnistä Wangilla. Erään länsidiplomaatin mukaan vapauttamisessa oli kaikki merkit "hämärästä sopimuksesta" Yhdysvaltain ja Kiinan kanssa ennen presidentti Bill Clintonin Kiinan-vierailua kesäkuussa.
-On selvää, että sopimus tehtiin muodossa tai toisessa, hän sanoi. Amerikkalaiset ovat varmaan tehneet selväksi, että Wangin vapauttaminen auttaisi tekemään Clintonin vierailusta menestyksen, hän arveli.

Ihmisoikeusjärjestöt tervehtivät vapauttamista, mutta syyttivät samalla Kiinaa siitä, että se käytti Wangia hyväkseen kaupanhieronnassa.
-Minusta näyttää siltä, että Kiinan johto käyttää tovereitamme kaupankäyntivälineenä saadakseen lähemmät suhteet länsimaihin, sanoi Hongkongin demokraattisen puolueen johtaja Martin Lee.

Hongkongissa toimiva ihmisoikeusjärjestö Information Centre for Human Rights and Democratic Movement in China liittyi arvosteluun.
-Wang Dania käytettiin panttivankina, joka oli määrä vapauttaa ennen Clintonin vierailu, ryhmä sanoi tiedotteessaan. Ryhmä koostuu kiinalaisista toisinajattelijoista, jotka pakenivat Hongkongiin Taivaallisen rauhan aukion verilöylyn jälkeen vuonna 1989.

Amnesty Internationalin mukaan Kiinassa on edelleen yli 2000 mielipidevankia, jotka on tuomittu vastavallankumouksellisesta toiminnasta, vaikka kyseiset rikokset onkin jo pyyhitty pois lakikirjoista.
-Kansainvälinen yhteisö on innokas palkitsemaan Kiinan parantuneesta ihmisoikeustilanteesta, sanoi järjestön edustaja Hongkongissa ja viittasi Yhdysvaltain ja EU:n päätökseen olla tukematta Kiinan ihmisoikeustilannetta tuomitsevia päätöslauselmia. Edustajan mukaan tilanteen parantuminen tarkoittaisi armahdusta kaikille mielipidevangeille. Ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch/Asian mukaan vapauttaminen oli Kiinan viranomaisilta hyvin laskelmoitu teko.


Lue myös:

    Uusimmat