Kiina vapautti lehtitoimittajan

The New York Times -lehdelle työskennellyt journalisti tuomittiin petoksesta, koska lehdessä oli kerrottu keskussotilaskomission puheenjohtajan aikeista jättää tehtävänsä.

Kiinassa vangittu New York Timesille työskennellyt kiinalaisjournalisti on päässyt vapaaksi. Huomattavasti laihtunutta Zhao Yania oli vastassa perhe ja pieni joukko läheisiä. Hän ei antanut julkisia lausuntoja.

Kansalaisoikeuksista ja virkavallan väärinkäytöksistä kirjoittanut Zhao tuomittiin kolmeksi vuodeksi vankeuteen petoksesta elokuussa 2006. Hän kiisti syytteet.

Zhao pidätettiin vuonna 2004 ja häntä syytettiin valtion salaisuuksien vuotamisesta, sen jälkeen kun New York Times oli kirjoittanut Kiinan entisen presidentin Jiang Zemin aikeista jättää tehtävänsä keskussotilaskomission puheenjohtajana. Jiang Zemin luopuikin puheenjohtajan tuolista pian artikkelin julkaisun jälkeen. New York Times on sanonut, että Zhaoa vastaan esitetyt syytteet tietojen vuotamisesta olivat perusteettomia.

Kansainvälisen journalistijärjestön mukaan Kiinassa on vangittuina 35 journalistia ja 51 toisinajattelijaa vain siksi, että he "harjoittavat oikeuttaan tiedonvälitykseen".

(MTV3-STT-TT-Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat