Mainos

Kiina vahvistaa joukkojansa Tiibetissä

Kiina on näyttänyt valmistautuvan tukahduttamaan Tiibetissä puhjenneita mielenosoituksia ja mellakoita entistä järeämmin voimin. Pitkiä sotilassaattueita matkasi kohti Tiibetiä ja sen naapurimaakuntien tiibetiläisalueita, ja ulkoministeriö torjui ulkomaiset sovitteluvetoomukset.

- Yksi saattue oli kaksi kilometriä pitkä ja siinä oli 200 kuorma-autoa. Jokaisessa autossa oli 30 sotilasta eli yhteensä 6000 sotilasta, kertoi saksalaistoimittaja Georg Blume Tiibetin pääkaupungista Lhasasta. Hänet karkotettiin toisen saksalaistoimittajan kanssa alueelta tiettävästi viimeisinä ulkomaisina toimittajina.

Britannian yleisradioyhtiö BBC kertoi sotilassaattueen toisensa perään matkanneen Sichuanissa viime päivinä kohti Tiibetiä. Pisimmässä letkassa oli 400 ajoneuvoa.

Uutistoimisto Xinhuan mukaan poliisi oli ampunut sunnuntaina Sichuanissa neljää Kiinan vastaista mielenosoittajaa itsepuolustukseksi. Kiina ei ole maininnut aseenkäytöstä aiemmin viikon jatkuneiden levottomuuksien aikana.

Moni kiinalainen uskoo Kiinan viralliseen viestiin, jonka mukaan Tiibetin buddhalaisten hengellisen johtajana dalai-laman "klikki" lietsoisi väkivaltaa tiibetiläisten keskuudessa.

- En usko tiibetiläisten haluavan itsenäisyyttä. Kiinan hallitus kohtelee Tiibetiä hyvin. Kuka tahansa normaali tiibetiläinen eläisi onnellisena kiinalaishallinnon vallitessa, sanoi Zhang Ming, 25-vuotias pekingiläinen toimistotyöntekijä.

Kiina tyrmää neuvottelutien

Kiinan ulkoministeriö torjui vetoomukset vuoropuhelusta "tekopyhyytenä" väkivaltaisten mellakoiden riehuessa. Myös Yhdysvaltain ulkoministerin Condoleezza Ricen kerrottiin kehottaneen Kiinaa neuvottelemaan dalai-laman kanssa.

Dalai-lama sanoi lähtevänsä Pekingiin, jos Kiinan johdolta tulee viitteitä neuvotteluhalukkuudesta. Kiinan ulkoministeriön mukaan neuvotteluista ei voi olla puhettakaan niin pitkään kuin dalai-lama ei tosiasiallisesti luovu Tiibetin itsenäistymishaaveesta. Vuoden 1959 kapinan jälkeen Tiibetistä paennut dalai-lama muistutti puhuneensa vain aidon autonomian puolesta.

Rauhan-Nobelilla palkittu dalai-lama sanoi myös sitoutuvansa rauhoittelemaan tiibetiläisten kaunaa Kiinan hallintoa kohtaan. -Vielä ei ole liian myöhäistä.

Hän sanoi pelkäävänsä, että alueen levottomuuksissa on kuollut paljon ihmisiä, vaikka täsmällistä tietoa eristetyiltä alueilta ei ole saatavissa. Tiibetiläislähteiden mukaan kuolonuhreja saattaa olla satoja, kun Kiina on kertonut 13 kuolonuhrista.

Kiinalle Tiibetin levottomuudet ovat kiusallinen imagotappio kesäolympialaisten edellä, vaikka boikottia ei ole näköpiirissä. Tänään Valkoinen talo kertoi Yhdysvaltain presidentin George W. Bushin aikovan matkustaa seuraamaan urheilutapahtumaa suunnitellusti.

(MTV3-STT-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.