Mainos

Kiina vaati USA:ta hillitsemään Taiwanin itsenäistymishalua

Taiwanin presidentti Chen Shui-bian raivostutti Kiinan viime viikolla, kun hän ilmoitti lopettaneensa Taiwanin ja Kiinan yhdistymisneuvoston.

Kiina kehottaa Yhdysvaltoja ryhtymään "konkreettisiin toimiin" Taiwanin itsenäistymispyrkimyksiä vastaan. Kiinan ulkoministeri Li Zhaoxing sanoo toivovansa, etteivät amerikkalaiset ainakaan rohkaisi millään tavalla Taiwanin irtaantumista.

- Toivomme, että Yhdysvallat tunnustaa Taiwanin separatististen itsenäisyysvoimien vaarallisen luonteen, Li sanoi Pekingissä.

Kiinan presidentti Hu Jintao vierailee Washingtonissa ensi kuussa.

Taiwanin presidentti Chen Shui-bian raivostutti Kiinan viime viikolla, kun hän ilmoitti lopettaneensa Taiwanin ja Kiinan yhdistymisneuvoston. Taiwanin puolustusministeriön mukaan Kiina on suunnannut lähes 800 ohjusta kohti saaritasavaltaa.

Kiina painostaa myös Irania sopuun ydinkiistassa

Kiina painostaa myös Irania tekemään yhteistyötä Kansainvälisen atomienergiajärjestön IAEA:n kanssa rauhoittaakseen maan ydinohjelmasta syntynyttää kiistaa.

Ulkoministeri Li Zhaoxing sanoo, että Iranilla on oikeus rauhanomaisesti kehittää ydinenergian tuotantoaan, mutta sen täytyy kunnioittaa kansainvälisen ydinsulkusopimuksen tavoitteita.

Li Zhaoxingin mukaan rauhanomaiselle ratkaisulle on vielä tilaa.

IAEA:n hallintoneuvosto kokoontui eilen Wienissä pohtimaan Iranin tilannetta.

(MTV3-(STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.