Kiina torjuu YK:n syytökset liittyen Pohjois-Koreaan

Kiinan mielestä Pohjois-Korean ihmisoikeustilanne ei parane viemällä maa oikeuteen. Kiina puolustaa liittolaistaan ja samalla omaa vaikutusvaltaansa alueella.

Pohjois-Korean väestö on panttivankina karmaisevissa oloissa, koska suurvallat koskettavat toisiaan Korean niemimaalla. Etelä-Korea on USA:n läheinen liittolainen, Pohjois-Korea puolestaan Kiinan.

-Tärkein syy Kiinan haluttomuuteen puuttua Pohjois-Korean tilanteeseen on se, että Kiina ei halua menettää tärkeää poliittista liittolaistaan. Kiina ei myöskään tahdo, että läntinen järjestelmä pääsee hivuttautumaan lähemmäs Kiinan rajaa, toteaa ohjelmajohtaja Mika Aaltola Ulkopoliittisesta instituutista.

-Kiina on vastuuton suurvalta, joka ei hoida takapihaansa kuntoon. Maan rooli YK:n turvaneuvostossa on tässä asiassa ratkaiseva, Aaltola jatkaa.

Kiina on torjunut tuoreeltaan YK:n selvitysryhmän eilen julkaiseman raportin Pohjois-Korean raaoista ja laajoista ihmisoikeusrikkomuksista. Kiinan mukaan rajan yli sen puolelle pyrkivät ihmiset eivät ole pakolaisia, vaan taloudellisista syistä maahan pyrkiviä laittomia siirtolaisia. Sen vuoksi Kiinan mielestä heidät voi palauttaa Pohjois-Koreaan.

Kiina ei suoraan ota kantaa siihen, aikooko se kaataa YK:n turvaneuvostossa yrityksen saada Pohjois-Korean johto kansainvälisen tuomioistuimen eteen vastaamaan ihmisoikeusrikkomuksista. Kiina viestittää kuitenkin, että kysymys oikeudenkäynnistä on täysin hypoteettinen eikä oikeudenkäynti parantaisi Pohjois-Korean ihmisoikeustilannetta.

Länsikin on katsonut sivuun

-Jostakin syystä länsimaatkin ovat antaneet Pohjois-Korean kehittyä ydinasemahdiksi. Länsi on puuttunut herkemmin maihin, jotka ovat mentaalisella kartalla sitä lähempänä, Aaltola pohtii.

Hän ottaa esimerkiksi Iranin, jonka ydinaseen kehittämistä on estetty erilaisilla kansainvälisillä painostuskeinoilla.

-Pohjois-Korean tilanne on erittäin sensitiivinen. Sitä ei ole laitettu selkä seinää vasten. On pyritty hallittuun muutokseen. Ydinasevaltion hallitsemattomalla romahduksella voisi olla arvaamattomat seuraukset, Aaltola toteaa.

Eturivin kärsijöitä olisi USA:n liittolainen Etelä-Korea, jonka pääkaupunkikin on hyvin lähellä Koreoiden rajaa.

Nykyisessä tilanteessa Aaltola ei näe ydinsodan uhkaa, vaikka Pohjois-Korean tuore johtaja Kim Jong-un onkin ennakoitua arvaamattomampi, ja maalla on pitkä perinne uhkailussa ja pullistelussa.

-Kim Jong-un voi provosoitua YK:n raportista. Siitä on tehty tarkoituksella sellainen, että se aiheuttaisi hämminkiä Pohjois-Koreassa, ja asiat menisivät sen myötä eteenpäin. Pohjois-Koreassa joudutaan miettimään, väheneekö Kiinan tuki jo tällä kertaa tai ehkä joskus myöhemmin, Aaltola selittää.

Lue myös:

    Uusimmat