Mainos

Kiina toipuu ennätyksellisestä hirmumyrskystä

Myrskyn jäljiltä kuoli yli sata ihmistä ja lähes kaksisataa on yhä kateissa.

Kiinassa siivotaan jälkiä ja listataan vahinkoja pyörremyrsky Saomain jäljiltä. Myrskystä kehkeytyi tuhoisin Kiinassa puoleen vuosisataan.

Saomai teki tuhojaan toissapäivänä erityisesti Zheijangin ja Fujianin maakunnissa, jolloin sen tuulet puhalsivat peräti 216 kilometrin tuntivauhdilla. Yli sata ihmistä kuoli ja liki kaksisataa on yhä kateissa myrskyn jäljiltä.

Maanviljelijä Lin Xianglian kuuli suojapaikkaansa omaan keittiöönsä, miten naapuritalo romahti.

- En uskaltanut mennä ulos katsomaan, mitä tapahtuu. Tuuli oli niin kova, että nojasimme vaimoni kanssa oveen pysäyttääksemme tuulen, 68-vuotias Lin kuvaili tapahtumia.

- Emme siis voineet tehdä mitään, kun kaksi naapuriamme hautautuivat elävältä.

Myrsky heikkeni eilisen kuluessa merkittävästi, mutta viranomaiset varoittelivat edelleen kiinalaisia siihen liittyvistä rankkasateista, kovista tuulista ja mahdollisista tulvista ja mutavyöryistä.

- Meidän on yhä asetettava ihmisten turvallisuuden takaaminen etusijalle. Kehotamme kansalaisia olemaan toistaiseksi palaamatta vahingoittuneisiin ja vaarallisiin taloihinsa, jottei uusia vahinkoja enää sattuisi, sisäisestä turvallisuudesta vastaava varaministeri Dou Yupei sanoi.

Myrsky tuhosi tämänhetkisen arvion mukaan noin 54 000 asuinrakennusta. Ainakin 122 000 hehtaaria viljelysmaata meni käyttökelvottomaksi tuulten ja tulvimisen takia.

Taloudellisten vahinkojen määräksi on kahdessa pahimmin kärsineessä maakunnassa arvioitu 11,25 miljardia juania eli yli miljardi euroa. Kiinan Punainen Risti on myöntänyt noin 2,7 miljoonaa juania hätäapua ja kerännyt 1,8 miljoonan juanin edestä tarvikkeita, kuten telttoja, vaatteita ja lääkkeitä hätään joutuneiden avustamiseen.

Tuhoalueille on toimitettu muun muassa puhdasta vettä, sillä esimerkiksi Wenzhoun kaupungissa Zheijangin maakunnassa yli 200 000 ihmistä on jäänyt ilman juomakelpoista vettä.

(MTV3-STT-AFP-Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.