Mainos

Kiina: Taiwanille sopisi Hongkongin malli

Taiwan torjui tänään Kiinan pääministerin Li Pengin esityksen, jonka mukaan Taiwan voisi liittyä Kiinaan. Taiwanin hallituksen edustaja tähdensi Taiwanin olevan itsenäinen maa.

Kiinan pääministeri Li Peng ylisti eilen Hongkongin palauttamista Kiinan alaisuuteen ja sanoi, että samanlainen malli takaisi myös Kiinan ja Taiwanin jälleenyhdistymisen.

Pekingissä pitämässään puheessa Li tähdensi, että yksi maa, kaksi järjestelmää -malli toimii Hongkongin ja Macaon kohdalla ja se voisi toimia myös Taiwanissa. Kiina puuttui nyt ensimmäistä kertaa Hongkongin luovutuksen jälkeen Taiwanin tilanteeseen ja ehdotti selvästi, että se seuraisi Hongkongin esimerkkiä.

Taiwan toisti, ettei se voi koskaan hyväksyä yhdistymistä Kiinan kanssa Hongkongin-mallin mukaisesti. Taiwan on toistuvasti jo aiemmin torjunut kyseisenlaisen mallin ja tähdentänyt, että jälleenyhdistyminen voi tapahtua vain demokraattisen järjestelmän kautta.

Britannia luovutti Hongkongin Kiinalle tiistain vastaisena yönä paikallista aikaa. Portugalin siirtomaan Macaon on määrä siirtyä Kiinan alaisuuteen vuonna 1999.
(STT-Reuter-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.