Mainos

Kiina syytti dalai-lamaa rikolliseksi neuvottelujen aattona

Kiinan lehdistö on syyttänyt Tiibetin maanpaossa elävää johtajaa dalai-lamaa rikolliseksi tärkeiden neuvottelujen aattona. Dalai-laman edustajat saapuivat samaan aikaan Shenzenin kaupunkiin Etelä-Kiinaan.

Kovan kielenkäytön on arveltu ennakoivan sitä, ettei Kiinan johto ole valmis myönnytyksiin Tiibetissä puhjenneiden mellakoiden jälkeen. Levottomuudet ovat häirinneet Kiinan valmistautumista kesäolympialaisiin ja nostattaneet arvostelua Kiinan Tiibet-politiikkaa vastaan lännessä.

- Tiibetin isänmaallinen kansa tuomitsee jyrkästi ja voimallisesti rikosten sarjan, johon dalai-lama ja hänen seuraajansa ovat syyllistyneet, kerrotaan Tiibetin virallisessa sanomalehdessä

Dalai-laman edustajan mukaan pakolaisjohtajan edustajat käyvät neuvotteluja Kiinan viranomaisten kanssa huomenna.

- Meillä ei ole suuria odotuksia keskustelujen suhteen, hän sanoi uutistoimisto Reutersille Dharamsalassa Intiassa, missä dalai-lama ja monet muut maanpaossa olevat tiibetiläiset asuvat.

Kiinan viralliset tiedotusvälineet ovat vaienneet täysin lähettiläiden tulosta.

Dalai-laman edustajat ja Kiinan viranomaiset ovat neuvotelleet kuudesti vuodesta 2002 lähtien ilman suurempia tulosta.

Olympiasoihtu saapui Macaosta

Olympiasoihtuviesti on saapunut Sanyan kaupunkiin Kiinan mantereelle Macaosta.

Kiinan erityishallintoalueella viesti sujui ilman välikohtauksia. Tuhannet Kiinan lippuja heiluttelevat ja punaisiin pukeutuneet ihmiset seurasivat viestin kulkua katujen varsilla. Hongkongin ja Macaon osuuksien jälkeen soihtu aloittaa varsinaisen Kiinan-kiertueensa.

Soihtuviestiin on aiemmin liittynyt eri puolilla maailmaa mielenosoituksia Tiibetin tilanteen vuoksi.

Lumisade haittasi sen sijaan erityisolympiatulen kulkua kohti maailman korkeimman vuoren Mount Everestin huippua. Soihtua kuljettavat vuorikiipeilijät ovat olleet parin päivän ajan leirissä noin 6500 metrin korkeudessa odottelemassa sään paranemista, jotta matka kohti 8848 metrin korkeutta voisi jatkua.

Tiibetistä vuoren juurelta liikkeelle lähtenyt soihtu ei ole sama, joka on viime viikkoina kulkenut eri maanosissa ja saapui viimeksi Macaosta Kiinan mantereelle.

(MTV3-STT-Reuters-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.