Mainos

Kiina syyttää tiibetiläisiä yrityksestä sabotoida olympialaiset

Kiinan pääministeri Wen Jiabao syyttää tiibetiläisiä yrityksestä sabotoida hengellisen johtajansa dalai-laman johdolla kesäolympialaiset. Wen korostaa, ettei olympialaisia saa politisoida.

Wenin mukaan Kiinalla on todisteita siitä, että dalai-laman "klikki" on suunnitellut ja organisoinut Tiibetissä puhjenneet mellakat pilatakseen Kiinan maineen urheilukisojen edellä.

Wenin mukaan Kiina ei myöskään pyri tukahduttamaan toisinajattelijoiden toimintaa ennen olympialaisia. Tiibetiläiset ovat syyttäneet Kiinan viranomaisia Tiibetissä puhjenneiden mielenosoitusten hajottamisesta väkivalloin.

Wen myönsi tiibetiläisten mielenosoitusten levinneen useampaan maakuntaan.

Intiassa toimiva Tiibetin maanpakolaishallitus on syyttänyt Kiinaa ainakin sadan mielenosoittajan surmaamisesta Tiibetissä. Wen vakuutti viranomaisten toimineen hillitysti. Hän tuomitsi dalai-laman puheet tiibetiläisten kulttuurisesta kansamurhasta valheiksi. Wen esitti väitteensä lehdistötilaisuudessaan Pekingissä.

Tiedot Tiibetistä ovat hajanaisia, sillä toimittajien pääsyä alueelle on rajoitettu. Wen lupasi poistaa matkarajoitukset joskus tulevaisuudessa.

Tiibetissa kireä tunnelma

Tunnelma Tiibetin pääkaupungissa Lhasassa on ollut jännittynyt mutta hiljainen sen jälkeen, kun Kiinan viranomaisten protestoijille antama takaraja meni umpeen.

Silminnäkijät ja aktivistiryhmät kuvailivat kaupungissa vallitsevaa tilannetta "epämukavan hiljaiseksi".

- Tämä on hyvin, hyvin kireä ja kauhistuttava tilanne, sanoi Kate Saunders International Campaign for Tibet -ryhmästä uutistoimisto AFP:lle. - Tiedon saaminen ulkomaailmaan on tullut paljon vaikeammaksi.

Erään hotellin vastaanottovirkailijan mukaan Lhasan kadut vaikuttavat kuitenkin rauhallisilta.

- Olen ollut töissä ja katsellut ikkunasta - on hiljaista ja ihmiset kuljeskelevat kaduilla tavalliseen tapaansa, nainen kuvaili.

Viikon kestäneet protestit Kiinan rautaista otetta vastaan puhkesivat mellakoiksi Lhasassa viime perjantaina. Tiibetiläiset tuhosivat muun muassa kiinalaisten liiketiloja ja taloja. Myös muualla Tiibetissa on osoitettu mieltä.

Kiina on kiistänyt viranomaisten surmanneen ketään tukahduttaessaan mellakoita. Kiinan hallituksen mukaan tiibetiläiset mellakoitsijat surmasivat sen sijaan 13 siviiliä.

Maanpakoon ajetut tiibetiläisjohtajat sanoivat kuitenkin eilen, että arviolta sata ja mahdollisesti jopa satoja on saanut surmansa yhteenotoissa.

Kiinan viranomaiset asettivat eilen mellakoitsijoille aikarajan, jota ennen näisen tuli antautua. Viranomaiset lupasivat myös palkkioita niille, jotka ilmiantavat levottomuuksien alullepanijat. Toistaiseksi ei ole tarkkaa tietoa siitä, mitä Tiibetissä on tapahtunut aikarajan umpeutumisen jälkeen.

(MTV3-AFP)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.