Mainos

Kiina sallii nyt muidenkin puhua ihmisoikeusongelmistaan

Kiinan presidentin Hu Jintao on parhaillaan Washingtonissa tapaamassa Yhdysvaltain presidenttiä Barack Obamaa. Vaikka keskusteluissa painotetaankin talousasioita, Kiinan ihmisoikeuskysymyksiäkin ollaan puitu.

- Yhdysvaltain mediassa ihmisoikeusasiat ovat olleet suosituin puheenaihe, kertoo MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo Washingtonista.

- Täällä on puhuttu siitä, miten suuri myönnytys Kiinalta oli jo se, että ihmisoikeuskysymyksistä puhutaan julkisesti. Se tarkoittaa, että Kiina ei pidä asiaa enää maan sisäisenä ongelmana. Kiina on siis antanut periksi muutamista hyvinkin tärkeistä periaatteistaan, Sinisalo lisää.

Hun ja Obaman tapaaminen kielii Sinisalon mukaan siitä, että Kiinan ja Yhdysvaltain suhteita pidetään tärkeinä, etenkin taloudellisesti.

- Tapaamisella koetetaan parantaa sitä, että Kiina ymmärtäisi olevansa entistä merkittävämpi yhteistyökumppani Yhdysvalloille sekä koko maailmalle. Yhdysvaltain on pidettävä mielessä, että hyvin pian voi olla se tilanne, että Kiina ei enää tarvitse Yhdysvaltoja, Sinisalo sanoo.

Kiina ei enää nöyristele

MTV:n uutisten kirjeenvaihtaja Petri Saraste kertoo, että kiinalaismediat ovat olleet lähes turvoksissa presidenttien tapaamisesta.

- On erikoisliitteitä, historiikkejä ja pääkirjoituksia, jotka käsittelevät aihetta. Presidenttien tapaaminen on samalla lopullinen tunnustus Kiinan suurvalta-asemalle.

Sarasteen mukaan kiinalaismedioissa on painotettu erityisesti maidenvälistä kumppanuutta. Presidenttien tapaamista on luonnehdittu tärkeimmäksi kolmeen vuosikymmeneen.

Kiinan ja Yhdysvaltain johtajat tapasivat viimeksi neljä vuotta sitten. Matkalla tähän päivään moni asia on muuttunut: Kiinan asema on vahvistunut poliittisesti, sotilaallisesti ja taloudellisesti.

- Tämän vierailun alla on vahvistettu sekin, että Kiina virallisesti ohittanut Japanin, eli se on nykyään maailman toiseksi suurin talousmaa. Kiina ei enää nöyristele eikä pode mitään alemmuuskomplekseja, Saraste sanoo.

Washingtonin-kirjeenvaihtaja Päivi Sinisalo ja Pekingin-kirjeenvaihtaja Petri Saraste kommentoivat Hu Jintaon vierailua. (Huomenta Suomi 20.1.2011)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.