Kiina ratkaisee Pohjois-Korean-vastaisten pakotteiden pitävyyden

Kiinan halu Pohjois-Korean vastaisten pakotteiden toimeenpanoon on yhä epäselvä.

Pohjois-Korealle asetettujen pakotteiden toteutuminen käytännössä riippuu ennen kaikkea Kiinasta.

Pohjois-Koreaa vastaan suunnattu YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselma kieltää joukkotuho-aseisiin liittyvän materiaalin ja raskaan tavanomaisen aseistuksen maahan tai sieltä pois. Kieltolistalla ovat myös ylellisyystuotteet. Pakotteiden toteutumisesta on määrä huolehtia maa- ja merikuljetusten valvonnalla.

Valtaosa Pohjois-Koreaan suuntautuvasta tavaraliikenteestä kulkee Kiinan kautta. Kiinan halukkuutta kuljetusten tarkastamiseen on epäilty, koska sen vaatimuksesta tarkastuksia koskeva kohta päätöslauselmasta muokattiin lievemmäksi.

Yhdysvaltojen ulkoministeri Condoleezza Rice ja YK-suurlähettiläs John Bolton vakuuttelivat molemmat Kiinan toteuttavan tarkastukset, koska se kuitenkin äänesti päätöslauselman puolesta. Herkin kohta toimeenpanossa on laivojen tarkastukset.

Etelä-Korea on jo varautunut tarkastuksiin, mutta esimerkiksi hallitsevan Uri-puolueen puheenjohtaja kehotti hallitusta pidättäytymään niistä aseellisten selkkausten syntymisen pelossa. Japanin ulkoministerin mielestä maan pitäisi tarjota Yhdysvalloille apua pohjoiskorealaisten alusten tarkastuksissa.

Venäjä näkee sovinnonhalua

Pohjois-Korea on halukas jatkamaan keskeytyneitä kuuden maan välisiä neuvotteluja ydinohjelmastaan, arvioi Venäjä pääneuvottelija Aleksandr Aleksejev. Hän keskusteli ydinkiistan ratkaisemisesta viime viikolla Pohjois-Korean pääkaupungissa Pjongjangissa.

- Minulla sanottiin toistuvasti, että he haluavat jatkaa prosessia ja että he kannattavat ydinaseetonta Korean niemimaata (kuuden maan) yhteisen lausunnon pohjalta, totesi Aleksejev.

Yhteisessä lausunnossa viime vuoden syyskuussa Pohjois-Korea suostui luopumaan ydinohjelmastaan energia- ja talousapua sekä Yhdysvaltojen hyökkäämättömyystakuita vastaan. Pohjois-Korea kuitenkin vetäytyi neuvotteluista kaksi kuukautta myöhemmin, kun Yhdysvallat teki ratsioita yrityksiin, joita se epäili yhteyksistä Pohjois-Korean laittomiin hankkeisiin.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-DPA)

Lue myös:

    Uusimmat