Kiina raivostui USA:n asekauppa-aikeista Taiwanille

Kiina on suivaantunut Yhdysvaltojen aikeista myydä aseita Taiwaniin. Kiinan varaulkoministerin mukaan asekauppa olisi vakava uhka maan turvallisuudelle ja vahingoittaisi suurvaltojen välisiä suhteita.

Varaulkoministeri esitti vastalauseen kaupoista Yhdysvaltojen Pekingin-suurlähettiläälle. Myöhemmin tänään Kiina ilmoitti peruvansa maiden sotavoimien väliset tapaamiset. Lisäksi se uhkasi asettaa sanktioita aseita Taiwaniin myyville amerikkalaisyrityksille, kertoi uutistoimisto Xinhua.

Kiinan mukaan asekauppa haittaisi Kiinan ja Yhdysvaltojen yhteistyötä, kun maat etsivät ratkaisua merkittäviin kansainvälisiin ongelmiin. Lisäksi asekauppa kuumentaisi kysymyksen Taiwanin itsenäisyydestä ja asettaisi esteitä Taiwanin ja Kiinan suhteiden rauhanomaiselle kehitykselle, sanoi Kiina.

Barack Obaman hallinto esitti eilen kongressille 6,4 miljardin dollarin eli vajaan viiden miljardin euron suuruisia asekauppoja Taiwaniin. Kauppaan kuuluisi muun muassa helikoptereita, ohjuksia ja miinanraivauslaivoja.

Yksi kiistakysymys lisää

Taiwan kiitteli tänään Yhdysvaltojen päätöstä. Taiwanin presidentin mukaan asekauppa on suorastaan hyväksi Taiwanin ja Kiinan välisille suhteille.

- Taiwan voi tuntea olonsa luottavaisemmaksi ja turvallisemmaksi. Siten voimme lisätä kanssakäyntiä Kiinan kanssa, sanoi presidentti Ma Ying-jeou taiwanilaisen uutistoimiston mukaan.

Kiinan ja Taiwanin pattitilanne syntyi vuonna 1949, kun Kiinan sisällissodan hävinnyt hallinto pakeni Taiwaniin. Kiinan johto haluaa liittää Taiwanin osaksi Kiinaa, ja se on uhannut käyttää tarvittaessa väkivaltaa yhdistääkseen alueet.

Yhdysvalloille suhteiden heikentyminen Kiinaan tietäisi vaikeuksia monella saralla. Valkoinen talo on toivonut Kiinalta apua talouskriisin kampittamiseen, ilmastonmuutoksen vastaiseen taisteluun sekä Iranin ja Pohjois-Korean kysymysten ratkaisuun.

Jo aiemmin maiden välillä on ollut useita kiistakysymyksiä. Erilaisten taloudellisten erimielisyyksien lisäksi kireää sananvaihtoa on käyty ihmisoikeuksista, internetin sensuroinnista ja Tiibetin tilanteesta.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Lue myös:

    Uusimmat