Mainos

Kiina: Protektionismi lisääntynyt Yhdysvalloissa

Kiinan mukaan Yhdysvallat ei noudata WTO:n sopimusten henkeä eikä kirjainta.

Kiina arvostelee Yhdysvaltoja erittäin protektionistisesta kauppapolitiikasta. Tänään julkaistun Kiinan ensimmäisen Yhdysvaltain kauppapolitiikkaa arvioivan raportin mukaan USA ei noudata Maailman kauppajärjestön WTO:n sopimusten henkeä eikä kirjainta.

-Heikko talouskehitys ja kauppavajeen kasvu ovat vahvistaneet protektionistisia pyrkimyksiä kauppapolitiikassa. Yhdysvaltain halukkuus ratkaista kauppakiistoja monenkeskisesti on samalla selvästi vähentynyt, todetaan Kiinan kauppaministeriön teettämässä raportissa.

Yhdysvaltain protektionismin kasvusta kertovat raportin mukaan esimerkiksi terästeollisuuden suojatullit ja maatalouden tukea kasvattavat uudet lait, jotka "väärinkäyttävät ja rikkovat WTO:n sääntöjä". Raportissa arvostellaan jyrkästi Yhdysvaltain polkumyyntipolitiikkaa.

Kiina liittyi WTO:n jäseneksi vuonna 2001. Se on Yhdysvaltain kolmanneksi suurin kauppakumppani. Kiinan vienti Yhdysvaltoihin oli USA:n kauppaministeriön tilastojen mukaan viime vuonna 152,4 miljardia dollaria ja tuonti Yhdysvalloista 28,4 miljardia dollaria. Vuonna 1990 Kiinan viennin arvo Yhdysvaltoihin oli 15,2 miljardia dollaria ja tuonnin arvo 4,8 miljardia dollaria.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.