Kiina pehmentää moitittua yhden lapsen kampanjaansa

Kiinassa perheessä saa olla vain yksi lapsi. Ihmisoikeusjärjestöt ovat kritisoineet tiukka politiikkaa, sillä se on johtanut tyttölasten hylkäämiseen ja tappamiseen.

"Parempi kymmenen hautaa kuin yksi ylimääräinen syntymä" lukee talon seinässä kiinalaisessa lähiössä. Seinää eivät ole sotkeneet vandaalit, vaan sanat kuuluvat Kiinan hallitukselle. Talojen seiniin ja aitoihin maalatut iskulauseet ovat osa hallitsevan kommunistisen puolueen propagandaa, jolla se pyrkii pitämään maassa vallitsevan yhden lapsen politiikan kansalaisten mielissä.

Mikäli Kiinan kansallisen väestö- ja perhesuunnittelukomission suunnitelmat toteutuvat, edellisen kaltaiset iskulauseet saattavat kuitenkin kohta olla historiaa. Komissio on ryhtynyt pehmentämään lähinnä uhkauksiin ja pelotteluun perustuvaa kampanjointiaan, jota monet kansainväliset ihmisoikeusjärjestöt ovat jo vuosikausia kritisoineet.

Vanhat iskulauseet on määrä korvata 190 uudella kehotuksella, jotka komissio on kerännyt maanlaajuisella kampanjalla, uutistoimisto Xinhua kertoo. Samalla on tarkoitus kiinnittää erityistä huomiota myös viestien oikeinkirjoitukseen sekä niissä käytettäviin väreihin ja käsialaan.

Vastustus on lisääntynyt

Viranomaiset haluavat antaa kasvonkohotuksen yhden lapsen politiikalle, joka on kohdannut nykyaikaistuvassa Kiinassa kasvavaa vastustusta.

1970-luvun lopulta lähtien noudatetun politiikan mukaisesti perheessä saa olla vain yksi lapsi. Poikkeuksena on maaseutu, jossa perhe saa tehdä toisen lapsen jos ensimmäinen lapsi on tyttö.

Yhden lapsen politiikan tavoitteena oli hillitä Kiinan väestönkasvua, ja siinä sen katsotaankin onnistuneen. Monien mielestä tästä on kuitenkin maksettu liian kallis hinta. Tiukka politiikka on johtanut tyttölasten hylkäämiseen ja tappamiseen.

Ongelman laajuus paljastuu vasta ajan myötä: virallisten arvioiden mukaan vuoteen 2020 mennessä Kiinassa on 30 miljoonaa poikamiestä, jotka eivät tule löytämään itselleen vaimoa.

Laki ei myöskään ole sama kaikille. Hallitsevan kommunistisen puolueen korkea-arvoiset virkamiehet rikkovat sitä useasti. Lisäksi monilla rikkailla kaupunkilaisilla on nykyisin varaa maksaa tuntuvat sakot, jotka "ylimääräisistä" perheenlisäyksistä rapsahtavat.

(MTV3-STT-AFP-Reuters-BBC-Xinhua)

Lue myös:

    Uusimmat