Kiina on kiristänyt Tiibetin-suhteitaan

Dalai-lama ja Tiibetin pakolaishallitus pyrkivät ajamaan Tiibetille laajennettua autonomiaa. Marraskuun alussa, olympialaisten tukemana, käytiinkin Tiibetin pakolaishallinnon edustajien ja Kiinan hallinnon edustajien kahdeksas neuvottelukierros.

Viime viikolla Kiinan hallitus ilmoitti, että tästä lähtien ei käydä minkäänlaisia keskusteluja Tiibetin autonomiasta. Olympialaisbuumi on siis mennyt ohi ja on palattu arkipäivään, kertoo tutkija Tiina Hyytiäinen Helsingin Yliopistosta. Odotettavissa on mitä luultavimmin kansannousuja, toteaa Hyytiäinen.

Kuka on seuraava dalai-lama?

Nyt on aika keskustella myös siitä, kuka on Tiibetin seuraava hengellinen johtaja ja samalla 15. dalai-lama. Nykyinen dalai-lama on jo 73-vuotias ja hänellä on ollut terveysongelmia. Kysymys dalai-laman tulevaisuudesta on siis ratkaistava ja se pyritään Hyytiäisen mukaan ratkaisemaan siten, ettei Kiina pääsisi sekoittamaan pakkaa.

Dalai-lama voidaan valita joko siten, että ilmoitetaan, missä seuraava dalai-lama syntyy. Mahdollista on Hyytiäisen mukaan myös se, että tehtävään valitaan aikuinen - todennäköisesti poika - jatkamaan dalai-laman työtä.

Turhautunut dalai-lama on pohtinut linjansa tiukentamista

Tiibetin pakolaishallinnon johtaja dalai-lama on punninnut uutta strategiaa suhtautumisessaan Kiinaan, koska neuvottelut Tiibetin asemasta eivät ole edenneet. Dalai-laman edustajan mukaan kaikkia vaihtoehtoja harkitaan.

Käytännössä dalai-laman ilmoituksen tulkitaan tarkoittavan sitä, että hän on valmis tavoittelemaan Tiibetille myös täyttä itsenäisyyttä, mikäli Tiibetin pakolaishallinto niin päättää. Kyseessä olisi historiallinen suunnanmuutos hengellisen johtajan linjassa. Tähän asti dalai-lama on korostanut, että hän ajaa Tiibetille vain autonomiaa - ei eroa Kiinasta.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat