Kiina nostaa ulkomaisten yritysten verotusta

Kiinan parlamentti on päättänyt korottaa ulkomaalaisten yritysten verotusta selvästi. Kiristys ei kuitenkaan vähennä Kiinan vetovoimaa suomalaisyritystenkään silmissä.

Suomi panostaa Kiinaan

Kiinan parlamentti on äänestänyt odotetusti verouudistuksen puolesta, joka yhtenäistää maan veropolitiikkaa. Käytännössä Kiinassa toimivien yritysten perusvero on nousemassa 25 prosenttiin nykyisestä 15:sta, joten uusi laki aiheuttaa Kiinassa toimiville ulkomaisille yrityksille miljardien dollarien lisämenot. Parlamentin hyväksymän lain mukaan korotus tulee voimaan ensi vuonna.

Uuden lain arvioidaan heijastelevan Kiinan pyrkimystä vähentää taloutensa vientiriippuvuutta sekä riippuvuutta halpatuotteista.

-Aika raju korotus on kyseessä. Kiinan verokanta nousee EU-tasolle. Pohjimmiltaan kyse on siitä, että Kiina kehittää yhteiskuntaansa, eikä voi enää houkutella alhaisilla veroilla, arvioi Elinkeinoelämän Keskusliiton johtava veroasiantuntija Tero Haapavaara.

Kiinan keskushallinnon mukaan korotus lisää ulkomaalaisyritysten verotaakkaa noin neljällä miljardilla eurolla vuosittain. Vaikka veronkorotus leikkaa ulkomaalaisyritysten tuloksia, yritysten poismuuttoja on tuskin tulossa.

-Uusinvestointienkin väheneminen vaatisi sitä, että aivan naapurissa olisi jokin verotuksellisesti ylivoimainen maa. Tuotannonsiirroissa Kiinan houkuttimena ovat olleet kilpailukykyiset työvoimakustannukset ja iso markkina, eikä veronkorotus niitä himmennä, summaa Haapavaara.

Suuri yllätys päätös ei ollut, sillä muutoksia on odotettu Kiinan liityttyä Maailman kauppajärjestöön WTO:hon. Järjestö ei katso hyvällä ulkomaisten yritysten suosimista.

Markkinat ratkaisevat

Vuosia Kiinassa toimineet puhelinjätti Nokia ja konepajayhtiö Metso luonnehtivat veropäätöstä luonnolliseksi ja epädramaattiseksikin. Myös UPM:stä korostettiin, että Kiina nähdään yhä kasvualueena niin kuin aikaisemminkin.

-Verotilanne on ollut pitkään tiedossa, ja olemme siihen varautuneet. Kiina on meille erittäin suuri markkina, joten katsomme tätä enemmänkin liiketoimintaperusteisesti, painottaa Nokian viestintäjohtaja Arja Suominen.

- Niin kauan kuin Kiinan verojärjestelmä pysyy kilpailukykyisenä muiden vaihtoehtojen kanssa, mitään ongelmaa ei ole. Ennen kaikkea markkinat ja asiakkaat ratkaisevat, sanoo Metson varatoimitusjohtaja Olli Vaartimo.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat