Kiina moittii USA:n ja Taiwanin asekauppaa

USA ja Taiwan solmivat mittavan asekaupan, vaikka Yhdysvaltain presidentti George Bush onkin toistaiseksi hylännyt kaikkein uusimpien aseiden myynnin Taiwanille. Kiina on jättänyt virallisen vastalauseen kaupasta, joka kiristää suurvaltojen entisestään kehnoja välejä.

George W. Bush

Taiwan halusi ensisijaisesti ostaa Yhdysvalloilta erittäin modernilla Aegis-tutkajärjestelmällä varustettuja hävittäjälaivoja, joiden myynnin presidentti George W. Bush on ainakin nyt torjunut. On epäselvää, saako Taiwan myöhemmin haluamansa aseet.

Yhdysvallat myy kuitenkin vuosittaisen sotilasavun osana Taiwanille mm. neljä Kidd-luokan hävittäjää, kahdeksan sukellusvenettä ja 12 sukellusveneiden torjuntaan käytettävää lentokonetta. Sotilasasiantuntijoiden mukaan kauppa on Taiwanille tärkein yli 10 vuoteen ja se heikentää entisestään Kiinan ja Yhdysvaltain kiristyneitä suhteita.

Kiina on esittänyt Yhdysvalloille virallisen vastalauseen asekaupoista Taiwaniin. Kiina on erityisen harmissaan Yhdysvalloille vakoilulennoista ja uteilaisuudesta Kiinan kasvavaa sukellusvenelaivastoa kohtaan.

Kiina on vastustanut Aegis-aseiden myyntiä, koska se pelkää Taiwanin pyrkivän hyödyntämään Yhdysvaltojen kaavailemaa ohjustorjuntajärjestelmää. Kiina on myös uhannut katkaista suhteensa Yhdysvaltoihin, jos se myy huippuaseitaan Taiwanin käyttöön. Kiina vastustaa voimakkaasti Yhdysvaltain asemyyntiä Taiwaniin ja olevansa asiasta huolissaan. Kiinan ulkoministeriön edustajan Zhang Qiyuen mukaan asepaketti rikkoo Kiinan ja Yhdysvaltain solmimia kahdenvälisiä sopimuksia.

Taiwan puolestaan oli tyytyväinen Yhdysvaltain päätökseen. Taiwanin parlamentin puolustusvaliokunnassa istuvan Steve Choun mukaan sukellusveneet ovat Taiwanille ykkösasia. Samalla taiwanilaispoliitikot torjuivat pelot siitä, että asekauppa heikentäisi Kiinan ja Taiwanin suhteita.
-He (kiinalaiset) suuttuvat joka tapauksessa, mutta suuttuminen ei ole tarkoituksenmukaista. Olemme tyytyväisiä, että saamme mitä haluamme. Mutta kyse ei ole vain aseista. Kyse on siitä, että Yhdysvallat on sitoutunut ja kiinnostunut Taiwanista, sanoi Taiwanin demokraattisen edistyspuolueen (DPP) edustaja Yan Jiann-fa.

USA:n ja Kiinan suhteet huononivat lähes katkeamispisteeseen huhtikuun alussa, kun kiinalainen hävittäjä ja amerikkalainen tiedustelukone törmäsivät toisiinsa Etelä-Kiinanmerellä. Kiistely amerikkalaismiehistön palauttamisesta jatkui päiväkausia, ja neuvottelut koneen palauttamisesta ovat yhä kesken. Tilannetta ei ole myöskään auttanut se, että Yhdysvallat päätti myöntää Taiwanin entiselle presidentille Lee Teng-huille maahantuloviisumin.

Kiina pitää Taiwania osana Kiinaa ja katsoo, että se on vaikka voimakeinoin liitettävä takaisin. Taiwanille annettavaa ulkomaista apua Kiinan johto pitää sekaantumisena Kiinan sisäisiin asioihin. Yhdysvallat ja Taiwan ovat allekirjoittaneet jo vuonna 1979 sopimuksen, jonka mukaan Yhdysvaltain on myytävä Taiwanille tarpeeksi aseita, jotta se voi puolustaa itseään.

Pekingin yliopiston kansainvälisen politiikan professorin Jia Qingguon mukaan asekauppa toimii lopulta itseään vastaan.
-Mitä enemmän Taiwania aseistaa, sitä enemmän saaren separatistit lisäävät toimintaansa ja sitä tarpeellisemmaksi tulee Kiinan hallitukselle lisätä omaa asevarusteluaan, Jia sanoi.
(MTV3-Reuters-STT-AFP)

Lue myös:

    Uusimmat