Mainos

Kiina lupasi allekirjoittaa YK:n ihmisoikeussopimuksen

Kiina allekirjoittaa lokakuussa YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaan kansainvälisen sopimuksen. Näin lupasi varapresidentti Qian Qichen YK:n ihmisoikeuskomissaari Mary Robinsonille tämän ensimmäisellä Kiinan-vierailulla.

Viimeisenä vierailupäivänään Robinson kuvasi matkaansa "tärkeäksi saavutukseksi", joka voi nopeuttaa Kiinan poliittista ja yhteiskunnallista vapautumista. Hän myös puolusti vierailuaan arvostelulta, joka kohdistui siihen, ettei hän sen aikana tavannut yhtäkään toisinajattelijaa. Hänen mukaansa vastakkainasettelua etsivä asenne ei olisi edistänyt muutosta.

Allekirjoitettuaan viime viikolla aiesopimuksen teknisestä yhteistyöstä Kiina ja Robinsonin johtama YK:n ihmisoikeusjärjestö aloittavat yhteydenpidon, jonka tarkoituksena on lujittaa lakiin perustuvaa ihmisoikeuksien turvaa. Robinsonin mukaan varapresidentti Qian vakuutti Kiinan liittyvän YK:n kansalais- ja poliittisia oikeuksia koskevaan sopimukseen, joka vaatii Kiinalta sananvapauden ja vapaan lehdistön hyväksymistä sekä poliisin vallan rajoittamista. Qian osoitti Robinsonin sanojen mukaan olevansa "tietoinen siitä, että tällä on syvälle käyviä seurauksia oikeuslaitoksen toiminnalle".

Robinson sanoi Kiinan jo allekirjoittaneen YK:n sopimuksen taloudellisista, sosiaalisista ja kulttuurisista oikeuksista, ja maan parlamentti aikoo hänen mukaansa sen toden teolla vahvistaa. Kiinan toisinajattelijat olivat pettyneitä Robinsonin vierailuun. Heidän mukaansa komissaari ei kuunnellut heidän pyyntöjään eikä pannut Kiinan johtajia lujille.
(STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.