Mainos

Kiina: Kööpenhaminassa ei synny ilmastosopimusta

Kiinan neuvottelijat eivät usko ilmastosopimuksen syntyyn Kööpenhaminassa.

Kiinan valtuuskunnan jäsen on kertonut uutistoimisto Reutersille, että sopimuksen sijasta kokous pitäisi päättää poliittiseen julistukseen.

Yli miljardin asukkaan Kiina on yksi maailman suurimmista päästöjen tuottajista. Päästöt ja kulutus asukasta kohti ovat silti vain murto-osa teollisuusmaiden vastaavista.

Kiinan Suomen suurlähettiläs Kiinan suurlähettiläs Huang Xing korostaa, että maan on vaikea tavoitella talouskasvua lisäämättä energiankulutusta.

Samalla hän puolustaa maanmiestensä oikeutta parempaan elämään.

- Haluaisin verrata meitä teihin. Suomi on hyvin kehittynyt maa. Te nautitte hyvästä elämästä ja joka kolmannessa kodissa on sauna. Samanaikaisesti Kiinassa on paljon ihmisiä, jotka elävät köyhyydessä. He eivät voi edes käydä suihkussa päivittäin.

Kiina ilmoitti päästövähennystavoitteistaan jo ennen Kööpenhaminan kokousta. Maan tavoitteena on vähentää bruttokansantuotteensa hiili-intensiteettiä 40-45 prosenttia vuoden 2005 tasosta vuoteen 2020 mennessä.

- Mielestäni tavoitteemme on jo nyt korkea. Ja tietysti kun lupaamme tehdä sen, me myös teemme sen, suurlähettiläs korostaa.

Käytännössä tavoite tarkoittaa, että Kiina tehostaa hiilestä saatavan energian käyttöä. Samanaikaisesti Kiinan päästöt kuitenkin kasvavat nopeasti, koska kansantalous kasvaa.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.