Kiina kirii animaation huippumaaksi

Viime vuosina Kiinaan on perustettu 15 animaatiotehdasta. Maan elokuvavirasto kielsi ulkomaalaisten piirrettyjen esittämisen parhaaseen katseluaikaan vuosi sitten.

Kiina pyrkii yhä enemmän saavuttamaan jalansijaa piirroselokuvien valmistajana ja levittäjänä. Tähän mennessä mittavin piirroselokuva, mitä maassa on tehty on 100-osainen sarja olympialaisista.

Sen avulla Kiina haluaa näyttää maailmalle pysyvänsä samaan kuin markkinoita hallitsevat amerikkalaiset ja japanilaiset.

Beibei, Jinjing, Huanhuan, Yingying ja Nini ovat Kiinassa jo tuttuja. Ne ovat Pekingin olympialaisten maskotteja. Kohta ne ovat tuttuja myös ympäri maailmaa. Hahmojen avulla Kiina uskoo saavansa animaatioelokuvansa myös maailmalla tunnetuksi - ja mikä tärkeintä myös myydyksi.

Tähän mennessä kiinalainen piirroselokuva ei ole menestynyt maailmalla. Kiinalaisesta animaatiominuutista maksetaan muutama euro minuutilta, kun esimerkiksi japanilaisen piirroselokuvan hinta on 500 euroa minuutilta.

Vuosi sitten maan elokuvahallintovirasto päätti kieltää ulkomaisten piirrettyjen esittämisen parhaaseen katseluaikaan. Niille tarvitaan myös esittämislupa. Kiina haluaa näin paitsi tukea omaa piirroselokuvaansa, mutta myös estää länsimaisen elokuvan turmelevan vaikutuksen. Viime vuosina maahan on perustettu 15 animaatiotehdasta.

Tätä 100 elokuvan sarjaa on ollut tekemässä yli 500 ammattilaista. Sen tehtävä on antaa tietoa olympialaisista mutta myös jarruttaa länsimaisen elokuvan vyöryä joka vielä hallitsee 90 prosenttia markkinoista.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat