Mainos

Kiina kiilaamassa ykkösvakoojaksi Suomessa

Suojelupoliisin tietojen mukaan ulkomainen tiedustelu on lisääntynyt Suomessa viime vuosina. Vakoilua harjoitetaan oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan pääasiassa diplomaatin peitevirkoja käyttäen.

Supo vahvistaa, että diplomaatteja on lähivuosina karkotettu Suomesta vakoiluepäilyjen takia. Lisäksi Supo torjuu vuosittain diplomaatin peitevirassa toimivien tiedustelu-upseerien yrityksiä värvätä Suomesta tietolähteitä.

Tiedustelijoita kiinnostavat Suomessa muun muassa talous ja teknologia sekä viranomais- ja sotilaskysymykset.

Vieraan vallan vakoilusta puhuttaessa katseet ovat Suomessa perinteisesti kääntyneet kohti Venäjää. STT:n tietojen mukaan Puolustusvoimissa Kiinaa pidetään kuitenkin vakoilun osalta jo Venäjää merkittävämpänä uhkana.

Kybervakoilu yleistyy

Myös poliittisen historian professori Seppo Hentilä Helsingin yliopistosta pitää Kiinaa kasvavana tekijänä.

– Länsimaat kiinnostavat Kiinaa monella alalla, kuten yhteiskunnallisissa innovaatioissa. Se, mikä niissä ei ole julkista, niin sen he varmaankin pyrkivät hankkimaan. Lähinnä se koskee suunnittelua, Hentilä sanoo.

Vakoilu perinteisten paikan päälle saapuvien vakoojien avulla on yhä voimissaan. Erityisesti yleistyy kuitenkin kybervakoilu.

– Ulkovaltojen tiedustelupalveluilla on myös kykyä seurata kansainvälistä viestiliikennettä, kertoo supon viestintäpäällikkö Liinu Lehto.

Supon mukaan Suomessa tapahtuva vakoilu ei kohdistu pelkästään Suomeen, vaan myös kolmansiin maihin ja kansainvälisiin organisaatioihin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.